eRouška 2.0

eRouška 2.0

Již nějaký čas je tu nová verze eRoušky, ta je již postavená na Apple/Google Exposure Notification protokolu.

Apple/Google Exposure Notification API

Společnosti Apple a Google společně vyvíjejí technologie, díky kterým mohou veřejné zdravotní instituce vyvíjet národní aplikace pro trasování rizikových kontaktů s osobami s onemocněním Covid-19.

Konkrétně jde například o rozhraní, které daným aplikacím umožňuje spolehlivě přistupovat k systémovým prostředkům Android a Apple zařízení za účelem zaznamenání setkání, zejména využívat Bluetooth LE pro ověření kontaktu a běžet na pozadí bez potřeby dalších nastavení aplikace nebo operačního systému. Šifrovaný komunikační protokol pak zajišťuje zabezpečený přenos aktuálních seznamů identifikátorů nakažených uživatelů mezi trasovacími aplikacemi za účelem vyhodnocení rizikových setkání a včasného zobrazení notifikace.

Ukázka zobrazení Aplikace eRouška 2.0 v mobilním telefonu.
Aplikace eRouška 2.0

V pondělí aplikace druhé generace eRoušky překonala půl milionu instalací, což je velmi slušné číslo, neboť je ke stažení teprve o krapet více než týden. První generaci eRoušky si stáhlo 270 tis. lidí, a to během cca. pěti měsíců.

eRoušku si můžete stáhnout z následujících odkazů

Druhá generce eRoušky je úplně jiná aplikace než její první verze. Ta byla připravena hlavně pro kontakt s hygienou. Dnešní verze funguje na algoritmech, které vyvinuly firmy Apple a Google a jediným jejím účelem je vzájemné informování uživatelů o potenciální nákaze. Aplikace totiž dovede uživatele upozornit, zda se dostal do kontaktu s nakaženým. Zohlednit přitom dovede hygieniky doporučená pravidla – tedy zda byl dotyčný v kontaktu s nemocným na vzdálenost dvou metrů po dobu delší než 15 minut. Aplikace eRouška 2.0 běží na pozadí chytrého telefonu a prostřednictvím technologie Bluetooth skenuje zařízení v dosahu, která mají také nainstalovanou aplikaci eRouška 2.0.

V aplikaci eRouška se uchovávají data zaznamenaná za posledních 14 dní, starší záznamy se automaticky odmazávají. Pokud na výzvu pracovníka hygieny udělíte souhlas se zpracováním a odešlete identifikátory z telefonu na server, zůstanou zde 14 dní a poté dojde k jejich smazání. Data můžete ze svého zařízení smazat v Nastavení Exposure Notification – konkrétní postup záleží na typu a verzi operačního systému. Na zařízeních se systémem Android v současné implementaci dojde při odinstalování aplikace eRouška ke smazání zaznamenaných klíčů (identifikátorů). Na iPhonech se zaznamenané klíče odinstalováním eRoušky nesmažou. Informace o správcích a zpracovatelích dat naleznete v Informacích o zpracování osobních údajů v rámci aplikace eRouška.

AN

Zdroje: eRouska; MZCR


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „eRouška 2.0“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..