Telegram

Instant messaging – Telegram.

Telegram je cloudová služba instant messaging, která je zaměřená na rychlost a bezpečnost. Uživatelé si mohou zasílat zprávy, fotografie, videa a soubory libovolných formátů velikosti až 2 GB, mohou vytvářet skupiny až do 10 000 uživatelů a kanály pro libovolný počet uživatelů. Dostupná je prostřednictvím open source klientů pro mobilní zařízení se systémy Android i iOS, pro osobní počítače s OS Windows, macOS a Linux a pro webové prohlížeče.

Mobilní aplikace Telegram

Telegram je alternativou ku stávajícím komunikačním službám jako je WhatsApp či Facebook Messenger. Svým designem vychází předně ze služby WhatsApp, nabízí mnoho pokročilých funkcí a největší důraz klade na bezpečnost a vysokou dostupnost napříč všemi platformami. Je zcela zdarma a bez reklam.

Whatsapp umožňuje používání služby pouze na jednou aktivním zařízení. Výhodou Telegramu je možnost službu používat na všech aktivních zařízeních naráz, a to bez ohledu na to, zdali používáte Android, Apple, Windows, mobil nebo počítač. Služba funguje v cloudu a je tím pádem multiplatformní. Telegram umožňuje odesílat soubory jakéhokoliv typu. Mimo jiné podporuje soubory typu doc, zip, mp3 a další. Uživatelé mohou odesílat soubory až do velikosti 2 GB.

Telegram byl spuštěn v roce 2013 americkou společností Digital Fortress, jejíž vlastníkem je Pavel Durov, též zakladatel sociální sítě VKontakte, tedy takového ruského Facebooku. Od VK byl ovšem Durov ruskými úřady odříznut, neboť odmítl vydat data o uživatelích, kteří se měli údajně podílet na demonstracích na ruském Majdanu.

Telegram bez cenzury

Soukromí uživatelů

Co se týče soukromí a sběru osobních informací u takových společností jako je Facebook nebo Google, o tom si každý může udělat obrázek a názor sám. Telegram nabízí své služby též zdarma a bez reklam, honosí se tím, že i bez šmírování. V roce 2016 dokonce chtěl Google Telegram koupit, ovšem Durov to odmítl.

Mimochodem, Durov se též nechal slyšet, že Telegram není závislý na výdělku a reklamě a nebude nikdy prodán. Sdělil, že má zatím dost prostředků na financování služby a pokud by někdy měla být monetizována, bude to v podobě nízkých plateb na financování infrastruktury či zaplacení vývojářů.

AN
Zdroje: Telegram; FCB TelegramCZ; Wikipedie


Uveřejněno

v

od

Komentáře

4 komentáře: „Instant messaging – Telegram.“

  1. […] VK je druhá největší ruská internetová společnost po Yandexu, tedy takové ruské verzi Googlu. Firmu pro sociální média vytvořil v roce 2006 Pavel Durov, který byl nakonec ze společnosti vytlačen poté, co „odmítl spolupracovat s úřady“. Nyní provozuje populární aplikaci pro zasílání zpráv Telegram. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..