DVB-T – Definitivní konec v ČR.

Včerejším vypnutím vysílače Valašské Klobouky – Ploštiny, resp. jeho přeladěním na nový standard DVB-T2, skončila éra pozemního digitálního vysílání DVB-T v Česku.

DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) tu bylo s námi od roku 2005, kdy nastal ostrý start digitálního vysílání, a to přesně 21. října 2005. K tomuto datu začal vysílat tzv. dočasný multiplex A obsahující programy České televize a Českého rozhlasu. K němu se v následujících letech připojily ještě dočasné multiplexy B a C.

Konec DVB-T

Informovli jsme v září: Konec DVB-T se blíží.

S přechodem na nový vysílací standard DVB-T2 se v Česku započalo dne 27. listopadu 2019, kdy přišli jako první o DVB-T vysílání Pražené, přeladěny byly vysílače Praha Žižkov a Cukrák.

„Bylo to opravdu náročné období. Intenzivně jsme se připravovali několik let, nakoupili jsme velké množství technologií, zavedli certifikační proces pro televizní přijímače, proškolili výrobce, prodejce i anténářské společnosti. Vytvořili jsme a vysíláme televizní informační kanál k přechodu na DVB-T2. Projeli jsme s informační kampaní celou republiku. A především jsme celý proces zvládli tak, aby diváci měli stále zachovanou možnost bezplatného příjmu televizního vysílání“ řekl generální ředitel České Radiokomunikace Vít Vážan.

Mohlo by vás zajímat: Sony ukázalo uživatelské rozhraní PlayStation 5

Pozemní vysílání je obecně nejsilnější platformou v České republice, je zdarma, nezávislé na počtech lidí, kteří ho využívají, je spolehlivé a umí nabídnout nejmodernější služby, pružnost při vzniku nových televizních programů, vysoké rozlišení i propojení s internetem. V Česku využívá platformu pozemního digitálního vysílání 55 % domácností a signálem je pokryto 99 procent domácností v České republice.

Garance kmitočtů do roku 2030

Kmitočty pro pozemní televizní vysílání v DVB-T2 jsou garantovány státem do roku 2030. Tudíž se lidé nemusí obávat toho, že by snad za pár let museli opět měnit své televizní přijímače či pořizovat nové set-top boxy.

AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..