digitální měna e-yuan

Čína vydala elektronickou kryptoměmu e-Yuan.

LONDÝN, VB – Zhruba 70 % států světa zvažuje svou vlastní digitální verzi peněz a Čína je zatím tím největším státem, který se na touto cestou skutečně vydal. Oficiální čínská zpravodajská agentura Xinhua citovala prezidenta Si Ťin-pchinga, který uvedl, že blockchain bude hrát „důležitou roli v dalším kole technologických inovací a proměny průmyslu.“

Vydání e-Yuanu přilákalo pozornost investorů z celého světa, ti doufají, že se kryptoměna dostane na podobné hodnoty jako Bitcoin. Není však dosud jasné, do jaké míry bude Čína kryptoměnu používat ve svém finančním systému. Skeptici tvrdí, že tato měna nikdy nebude plně decentralizovaná.

E-Yuan může přinést řešení dlouhotrvajícímu čínskému problému se špatným zadlužením. Země má aktuálně 2,4 biliony juanů (7,8 bilionu korun) v oficiálně uznaných „špatných“ dluzích, ke kterým došlo z důvodu nelegální, ale i přesto populární metody získávání několika půjček se stejnou zárukou.

Použití chytrých kontraktů

„Použitím chytrých kontraktů („smartcontracts“) nabídne měna e-Yuan čínské vládě možnost sledovat aktiva a záruky. Díky tomu nebude pro lidi možné vzít si více úvěrů se stejnou zárukou“, říká odborník na blockchain J. Rothers.

Oběh měny bude kontrolován státem a na začátku budou moci kryptoměnu prodávat pouze pověření makléři a banky.

Ještě stále není jisté, jestli za měnou budou stát nějaká fyzická aktiva. O Číně se ví, že nedávno koupila velké množství zlata, které by mělo krýt jejich klasickou měnu juan. Je pravděpodobné, že v případě poklesu hodnoty e-Yuanu by vláda zakročila a poskytla fyzická aktiva k pokrytí a stabilizaci cen, což by hrálo do karet investorům.

Růst technologických akcií

Po oznámení e-Yuanu se čínské technologické akcie dostávají na nové rekordy. Růst je podpořen také zahraničními investory, kteří do technologických akcií vedených na šenčenské burze investovali 26,99 miliard dolarů. To vše přináší velké zisky pro e-Yuan i čínské investory, kteří obchodují technologické akcie.

Mnoho investorů hledalo po pádu souvisejícím s pandemií akcie s vysokým potenciálním růstem a tohle by pro mnohé mohla být ta největší příležitost jejich života. E-Yuan nemusí ale vyřešit jen dlouhotrvající čínské problémy, může střední třídě umožnit posunutí se na finančním žebříčku výše právě díky bezpečné investiční strategii. Cena Bitcoinu se z 0,003 $ v roce 2010 dostala skoro na 10 000 $ v březnu 2020. Bude e-Yuan tuto cestu následovat?

AN
Zdroje: XuanPay Team; LinkedIn


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Čína vydala elektronickou kryptoměmu e-Yuan.“

  1. […] Čína vydala elektronickou kryptoměmu e-Yuan. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..