RCS

RCS nahradí klasické SMS. Google obešel operátory.

Google na konci listopadu obešel operátory, tedy u nás předně T-Mobile a O2 a globálně spustil podporu RCS zpráv na všech zařízeních s Androidem. V České republice jediný operátor, a to Vodafone, zavedl zatím tento nástroj pro své uživatele.

Co je to RCS?

RCS (Rich Communication Services) je sada vylepšených telekomunikačních služeb a zároveň globální iniciativa pro nasazení těchto služeb, aby je bylo možné používat i při komunikaci účastníků různých operátorů a při roamingu.

RCS poskytuje účastníkům kromě hlasových služeb a SMS také instant messaging nebo chat, živé sdílení videa a přenos souborů mezi libovolnými zařízeními, v jakékoli síti, s jakýmkoli jiným účastníkem.

Na rozdíl od klasických SMS vše probíhá skrze internet, tedy krom dat je v podstatě služba nezpoplatněna. Bezplatná komunikace přes internet tak je k dispozici i bez aplikací třetích stran, jako jsou například WhatsApp či Messenger.

Mohlo by vás zajímat: Hlídač Shopů – Ujistěte se, že nakupujete opravdu se slevou.

Výhoda RCS oproti WhatsAppu či Messengeru.

U aplikací třetích stran jako jsou například WhatsApp či Messenger je uživatel svázán tím, že používanou aplikaci musí mít ve svém telefonu nainstalovanou i protistrana. Pro správné fungování funkce RCS je naopak zapotřebí, aby technologií disponovala obě koncová zařízení. V opačném případě se odešle běžná SMS/MMS zpráva zpoplatněná vaším tarifem.

Abychom se zcela odprostili od používání zastaralých SMS či MMS zpráv a rovněž aplikací třetích stran, je nutné zajistit kompatibilitu napříč zařízeními a zároveň získat podporu telefonních operátorů, kteří přechodem na RCS standard přichází o poplatky spojené s posíláním zpráv a provolanými minutami.

Google Zprávy

Pokud ovšem používáte na Androidu aplikaci Google Zprávy, pak již od konce listopadu nezáleží na tom, zda-li ten který operátor službu podporuje. Nemusíte se bát, že vaše zpráva nedorazí, pokud druhý člověk na svém zařízení nemá aktivovanou aplikaci Google Zprávy a povoleno v ní využívání chatu, v takovém případě, jak už je uvedeno výše, se vaše zpráva odešle klasickou cestou skrze zpoplatněné SMS či MMS

Psali jsme: Pinterest – Katalog nápadů. Sociální síť a bookmarking v jednom.

Koncové šifrování zpráv.

Google spustil pro své zprávy koncové šifrování, které zabrání třetím stranám, a to včetně Google a daného operátora, naslouchat, jelikož budou sdíleny pouze mezi vaším telefonem a telefonem protistrany. Funkce koncového šifrování je zatím aktuálně dostupná pouze lidem, kteří se zapojili do RCS Beta programu. V průběhu příštího roku by se však měla postupně dostávat i na zbytek zařízení. Koncové šifrování by mělo fungovat automaticky, zatím však pouze mezi dvěma stranami, nebude zatím fungovat ve skupinových konverzacích.

AN


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..