mojeID a datová schránka loga

MojeID – Ověření přes datové schránky.

„Služba mojeID rozšiřuje možnosti ověření totožnosti pro zpřístupnění systémů veřejné správy o ověření prostřednictvím systému datových schránek. Dosud mohli uživatelé pro zpřístupnění služeb veřejné správy využít dvou možností ověření totožnosti, a to buď libovolný elektronický prostředek nebo, pokud žádný takový prostředek nevlastní, museli osobně navštívit kontaktní místo veřejné správy (Czech POINT).“ uvádí CZ.NIC.

Co je MojeID?

MojeID je služba, která dovoluje uživatelům zřídit si a centrálně spravovat svoji internetovou identitu S takovou identitou se pak uživatelé mohou přihlašovat na webových stránkách, které službu podporují, bez nutnosti registrace a nastavování uživatelského jména a hesla. Službu mojeID provozuje organizace CZ.NIC, zájmové sdružení právnických osob zapsáno ve spolkovém rejstříku vedeném u Městského soudu v Praze, spisová značka L 58624.

Služba byla spuštěna 26. října 2010 sdružením CZ.NIC, správcem národní domény .cz. Jejím cílem je zjednodušit přihlašování na webové stránky, kde je nutná registrace, a zároveň také přivádět poskytovatelům těchto služeb ověřené uživatele. MojeID je založeno na standardu OpenID pro správu internetových identit, ale je specificky upraveno pro české prostředí.

„Protože tu již ale byla možnost založit si zdarma prostředek NIA-ID s využitím systému datových schránek, existovala pro držitele datových schránek fyzických osob už dříve možnost použít takovou datovou schránku pro založení mojeID. V tomto případě ale bylo nutné, v mezikroku, založit ještě jeden elektronický prostředek.“

mojeID flash

„Tento mezikrok není od tohoto dne nutný. Vlastníci datové schránky fyzické osoby mohou v průběhu ověření totožnosti použít tuto schránku na přímo. Technicky je ověření totožnosti řešeno stejně jako v případě ověření na kontaktním místě veřejné správy, a to zasláním výpisu z registru obyvatel, který do mojeID dorazí obvykle během několika minut.“ informuje dále CZ.NIC

Proč MojeID?

Opravdu ověřená identita

Díky propojení mojeID s Národním bodem pro identifikaci a autentizaci (NIA) můžete svůj účet používat jako plnohodnotný autentizační prostředek. Při ruce tak neustále můžete mít služby veřejné správy jako jsou: bodové hodnocení řidiče, osobní list důchodového pojištění, e-recepty nebo potvrzení o studiu.

Jedno jméno a heslo

Na každé stránce máte jiné přihlašovací údaje, hesla si v lepším případě snažíte zapamatovat, v tom horším si je musíte zapisovat? Tomu dáte sbohem! K přihlášení k vašim oblíbeným službám, které mojeID podporují, vám bude stačit jediný účet od mojeID s jediným jménem a heslem.

Žádné další registrace

Narazili jste na novou zajímavou službu a chcete ji vyzkoušet? Tak to se připravte na zdlouhavé vyplňování registračních formulářů se všemi možnými osobními údaji. Anebo ne?

MojeID se postará, abyste už nikdy nemuseli vyplňovat své jméno a příjmení, e-mail, telefon, adresu a další údaje, ani si vymýšlet uživatelské jméno. To vše za vás udělá mojeID.

Bezpečnost

Pamatovat si spoustu různých hesel se nechce asi nikomu a zaznamenávat si je všechna na nějaké jednoduše dostupné místo může být zase dost riskantní. S mojeID vám bude stačit heslo jedno a můžete si být jisti, že u nás bude v naprostém bezpečí. Zůstane totiž opravdu jen u nás, k poskytovateli služeb se vůbec nedostane, a tak nehrozí, že by bylo jakkoli zneužito.

Kromě klasického hesla se navíc přes službu můžete přihlašovat také pomocí digitálního certifikátu nebo zvolit ještě bezpečnější dvoufaktorové přihlašování.

AN
Zdroj: CZ.NIC; justice.cz; mojeID


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „MojeID – Ověření přes datové schránky.“

  1. […] MojeID – Ověření přes datové schránky. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..