Reddit

Reddit – Sociální síť (ne pro každého).

Připravte se na to, že Reddit není sociální síť jako ostatní. Většina Redditu je v angličtině, ale existuje i česká část, byť zatím dost malá a nepřehledná. Služba navíc nemá nijak atraktivní vzhled, bohatě to však vynahrazuje obsahem. A zkuste spamovat a máte problém. Opakujte to, a budete mít ban.

Reddit je ve Spojených státech devátou nejnavštěvovanější stránkou. Ovšem ani přes masovou oblibu ve světě o něj není v Česku příliš velký zájem a pro příklad na Seznamu ho nehledá ani sto uživatelů za den. Podle mnohých odborníků se přitom aktuálně jedná o nejlepší nástroj pro konzumaci internetového obsahu.

Nepřehledný chaos nebo výborný zdroj relevantních informací?

Díky sofistikovaným algoritmům, které pracují s váhou příspěvků i hlasy čtenářů, vám na Redditu neunikne nic zajímavého. Pro mnohé však může působit nepřehledným dojmem ještě více jak tradiční internetová fóra. Jenže ve změti odkazů, obrázků, komentářů a vláken je daný řád, který si navíc může každý uživatel přizpůsobit svým vlastním potřebám.

Pokud si uživatel otevře Reddit úplně poprvé, zřejmě ho popadne zděšení. Nečeká ho žádný moderní design a je zaplaven předně neskutečnou hromadou odkazů na články nebo fotky ze všech možných oborů. Ty jsou navíc doplněny podivnými značkami a čísly.

Reddit nemá nic jako přátele či fanoušky. Jednotlivé skupiny se nazývají subreddity a mohou být veřejné či pouze pro zvané. Výhodou je, že přes tematické subreddity můžete okamžitě něco poslat či odkázat a nemusíte čekat na žádné schvalování, povolování či být něčí přítel. Na druhou stranu se žádné spamování nebo obtěžování opravdu netoleruje. Rozhodně si dejte načas s průzkumem a pochopením Redditu, klasické a běžné postupy z ostatních známých sociálních sítí zde až na výjimky nefungují.

Reddit
Zdroj: Reddit

Sociální síť Reddit

Reddit je otevřenou internetovou sociální sítí, založenou na principu předkládání obsahu uživateli a jeho následného hodnocení pomocí hlasování. Název serveru je anglickou slovní hříčkou ze slovního spojení „I read it“ (četl jsem to). Reddit má celosvětovou komunitu čítající každý měsíc více než 540 milionů jedinečných uživatelů z více než dvou stovek zemí.

Vznik Redditu

Reddit byl založen v roce 2005 dvojicí amerických vysokoškolských studentů Steve Huffmanem a Alexis Ohaninanem v Massachusetts v USA. V roce 2006 přešel pod vydavatelskou společnost Condé Nast a přesunul své sídlo do San Francisca. Od té doby zaznamenal reddit výrazný růst v počtu uživatelů, byly přidány nové funkce a možnosti.

Funkce Redditu

Každý zaregistrovaný uživatel redditu má možnost vkládat na stránku obsah ve formě textu, obrázku, videa, odkazu nebo příspěvek pro hlasování. Obsah se vkládá do tematických kategorií zvaných subreddity, kde uživatelé mají možnost o obsahu hlasovat nebo k němu psát vlastní komentáře. Každý uživatel má vždy možnost dát každému příspěvku jeden hlas, a to buď pozitivní „upvote“ či negativní „downvote“. Příspěvky s větším hodnocením mají pak vyšší prioritu při zobrazení dalším uživatelům. Rozdíl kladných a záporných hlasů se pak uživateli, který příspěvek předložil, započítává jako karma. Stejný systém funguje také u komentářů pod příspěvky.

Reddit umožňuje zobrazování obrázků a přehrávání videí z různých internetových přehrávačů. Funkce Redditu může být dále rozšířena různými doplňkovými pluginy do prohlížeče, jako např. Reddit Enhancement Suite. Existují také různé aplikace, které usnadňují zobrazení obsahu z Redditu na smartphonech.

IAmA

IAmA je název jedné z nejnavštěvovanějších komunit na Redditu. Název je anglickým slovním spojením „I am a“, tedy „jsem ..“. Tento subreddit funguje jako platforma zprostředkovávající rozhovory s lidmi neobvyklého, zajímavého povolání, anebo se známými osobnostmi. Čtenáři posílají své dotazy formou komentáře, a na vybrané otázky, zejména ty nejvíce viditelné díky hlasování ostatních čtenářů, dotazovaný průběžně odpovídá.

Mezi nejvýznamnější osoby, které poskytly na Redditu rozhovor formou AMA „Ask Me Anything“, tedy „zeptejte se cokoliv“ nebo AMAA „Ask Me Almost Anything“ – „zeptejte se téměř cokoliv“, patří předně Bill Gates, bývalý americký prezident Barack Obama, Arnold Schwarzenegger či zpěvačka Madonna. Každá osoba, která poskytuje rozhovor, musí projít systémem ověření moderátorů komunity. V říjnu roku 2020 bylo přihlášeno na odběr tohoto subredditu téměř 20,5 milionu uživatelů.

Hlasování o nejrelevantnější příspěvek

Stejně jako třeba na Facebooku nejsou příspěvky v jednotlivých podredditech řazeny chronologicky. Jenže je tu jeden ohromný rozdíl, o jejich pořadí se starají především uživatelé. U každého příspěvku se nachází dvě šipky, kterými jej můžete kladně či záporně ohodnotit. Čím zajímavější příspěvek, tím víc hlasů a tím výše se ve výpisu dostane. Když tedy daný podreddit otevřete, na očích budete mít to nejpodstatnější a nejrelevantnější.

Algoritmus však samozřejmě nestojí jen na hlasech uživatelů. Pracuje se třeba také se stářím příspěvku tak, aby měly nové příspěvky stejnou šanci probojovat se na přední místa. Tím je také zaručena častá obměna obsahu podredditů.

Redditu je třeba přijít na chuť

Přijít Redditu na chuť není zrovna jednoduché. Hned poté, co si utřídíte svoje podreddity a v lavině příspěvků se začnete orientovat, tak začnete narážet třeba na nepřehledné komentáře při jejich podrobnějším čtení. Pokud doskrolujete mezi nehodnocené příspěvky, většinou se jejich úroveň značně sníží a dojem z hodnotné diskuze velmi rychle vyprchá.

K tomu se také váže asi největší potíž služby, se kterou bojují i samotní provozovatelé , tedy vyvážení mezi svobodou slova a etikou. Každý diskutující by se měl řídit takzvanou reddiketou, která nabádá uživatele, aby se vyhnuli napadání, diskutovali k tématu a na bezproblémovém chodu služby se podíleli svědomitým hlasováním u hodnotných příspěvků.

Karma

Na většině sítí sbíráte lajky a sdílení v různé podobě. Reddit používá tzv. karmu, kterou lze získat různými způsoby. Jakýkoliv váš příspěvek získává plusové anebo mínusové body, každý uživatel může jeden odkaz či komentář hodnotit jen jednou. Za poslání odkazu nebo komentáře získáváte automaticky jeden bod. Celkový součet těchto bodů za přidané odkazy tvoří tzv. link karmu a za komentáře comment karmu. Zjednodušeně řečeno, čím větší karma, tím víc vám toho projde a tím větší budete mít respekt. Nevyplatí se to podceňovat a raději si vybudujte nějakou karmu do začátku, páč uživatelé služby si rádi nové přispěvatele proklepnou.

Jaké si to uděláš, takové to máš

Navzdory tomu všemu platí, že Reddit bude takový, jaký si jej uživatel vytvoří. Pro někoho může sloužit jako diskuzní platforma pro jedno konkrétní téma týkajícího se jeho koníčku či záliby, pro další to může být ta nejdokonalejší platforma pro konzumaci zpravodajství. Další uživatelé se na tuto sociální sít mohou chodit zasmát do několika podredditů s vtipnými videi. Ať už si vyberete jakýkoliv způsob využívání Redditu, zkuste se nenechat odradit počátečním zmatením, nepřehledností, a dejtemu šanci.

Pokud se budete pídit po českém zastoupení na Redditu, pak zkuste r/czech v angličtině anebo český koutek r/cesky.

Před pár dny služba oznámila, že kupuje platformu na krátká videa, a sice Dubsmash. Že by chtěla zaútočit na TikTok? Podrobnosti okolo této akvizice známé nejsou, nicméně mluvčí Redditu prozradila, že předmětem kupní ceny byla hotovost a akcie. Dubsmash by si prý údajně měl nadále zachovat vlastní platformu a značku. Uvidíme, co Reddit s touto společností zamýšlí.

Anděl Azazel; AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

5 komentářů: „Reddit – Sociální síť (ne pro každého).“

  1. […] Reddit – Sociální síť (ne pro každého). […]

  2. […] Reddit – Sociální síť (ne pro každého). […]

  3. […] má i svojí oficiální stránku na sociální síti Reddit – […]

  4. […] rodiny Meta Instagram. Na dalších místech se nachází Pinterest, videoplatforma Googlu YouTube, Reddit a […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..