LinkedIn

Pracovní příležitosti a sociální sítě

Sociální sítě jsou dnes nedílnou součástí nejen našeho volného času, ale čím dál častěji se dostávají do hledáčku odborníků i z lidských zdrojů. Podle průzkumu je využívá skoro čtvrtina českých firem. Jak je však využít, abyste získali lepší práci nebo naopak o zajímavou pracovní příležitost nepřišli? Přinášíme vám několik tipů, které by se vám mohly hodit.

Založte si profil na profesní sociální síti!

Říkáte si, že sociální sítě slouží pouze k ukrácení dlouhé chvíle? Chyba lávky. Zkuste si založit profil na profesní sociální síti, jako je např. LinkedIn. „LinkedIn se stal velmi oblíbenou sociální sítí, která je mezinárodně využívána k profesním účelům. Jedná se o jakýsi online životopis, ale nabízí toho rozhodně mnohem víc,“ konstatuje Sandra Gligić, expertka na online komunikaci a majitelka společnosti Sun Marketing.

Publikujte svůj životopis online!

Přemýšlíte o změně zaměstnání, ale nejste typ, který by sám od sebe rozesílal desítky životopisů denně? Ušetřete obsah své e-mailové schránky a publikujte svůj životopis na profesních sociálních sítích nebo serverech s nabídkou práce. A pokud si nejste jistí, jak by měl takový profil vypadat, inspirujte se svými kolegy z branže.

Vše se počítá!

Při tvorbě veřejného životopisu zapomeňte na falešnou skromnost. Absolvovali jste zahraniční studijní pobyt, jazykové zkoušky, stáže či organizovali školní akce – všechno se tady počítá. „Pro některé zaměstnavatele může být zajímavé i to, že jste během svého studia na vysoké škole doplňovali zboží v supermarketu. Svědčí to o vaší cílevědomosti a pracovitosti. Samozřejmostí pak je, když informujete o svých jazykových zkouškách nebo jazykových pobytech, které jsou dnes pro mnoho zaměstnavatelů samozřejmostí,“ komentuje vaše šance Bronislava Chudobová, ředitelka jazykové agentury Skřivánek.

Soukromí na Facebooku zachovejte soukromé!

Je skvělé, že vedete soukromý život a na party jste středem pozornosti, nicméně toto jsou vlastnosti, které ne každý šéf ocení. Nemusíte hned mazat veškerý kompromitující materiál, ale nevytvářejte si handicap a buďte připravení a omezte viditelnost vašich příspěvků na profilu na Facebooku.

„Je samozřejmě úplně v pořádku, že si zajdete s kamarádem na pivo, nicméně buďte opatrní, co o sobě dáváte vědět cizím lidem. Může vám to ublížit před potenciálním zaměstnavatelem, v jehož očích vaše serióznost klesne,“ upozorňuje Alice Kubíčková, partnerka ve společnosti LP Legal.

Připravte se na pohovor!

Chystáte se na pohovor? Zjistěte si o člověku, který jej s vámi povede, co nejvíce a podívejte se na jeho profily na sociálních sítích. Budete nejen už dopředu vědět, jak dotyčný člověk vypadá, ale budete mít též možnost využít znalosti o něm při samotném interview.

„Můžete například vypíchnout, že jste studovali na stejné univerzitě, máte podobnou pracovní zkušenost nebo společné profesní známé,“ upozorňuje Sandra Gligić.

Pište o tom, co vás baví a podělte se o své know-how!

Fotografujete, truhlaříte nebo jste snad rovnou šikovná cukrářka? Není nic snadnějšího, než si založit blog a pravidelně sem přispívat obrázky s popisky, jak jste k výsledku došli. Může se tak k vám dostat váš potenciální zaměstnavatel nebo dokonce i vaše nová klientela. „Nemusíte být romanopisec s vybroušeným slohem, ani nepotřebujete fotoaparát za desetitisíce. Z počátku vám bude stačit hlavně chuť psát a na fotografie chytrý telefon,“ doporučuje na závěr ještě Sandra Gligić.

zdroj: chip

AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Pracovní příležitosti a sociální sítě“

  1. […] Pracovní příležitosti a sociální sítě […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..