Internet - síťová neutralita

Konec síťové neutrality

V USA skončila síťová neutralita, a to po hlasování americké FCC (Federální Komunikační Komise). Síťová neutralita je princip, který říká, že poskytovatelé připojení, tedy operátoři, nesmí dělat rozdíly mezi daty stahovanými uživatelem, tedy že všechna data jsou si rovna. Co to bude znamenat pro internet?

Pokud kongres či nejvyšší soud se proti zrušení síťové neutrality neohradí, pak budou moci operátoři například přiškrcovat rychlost připojení zákazníků ke službám, od kterých pak mohou požadovat tzv. výpalné, aby rychlost zase vrátily nazpátek. A proč je zrušení síťové neutrality v USA takový problém? Ono zákony celého světa ohledně internetu se primárně řídí tím, co funguje ve Spojených státech.

Operátoři budou mít nyní i možnost zcela blokovat stránky, které se jim znelíbí. budou moci blokovat obsah konkurence, mohou blokovat politické názory atd. a budou moci zrychovat připojení k poskytovatelům služeb, kteří si budou moci dovolit platit, jiným firmám z téhož oboru naopak rychlost zpomalí.

Otevřený internet je důležitý i pro rozvoj inovací a vývoj nejrůznějších průmyslových odvětví. Malé a začínající firmy potřebují otevřený internet bez omezení, aby dokázaly konkurovat zaběhlým gigantům. Zrušení síťové neutrality po dvou letech fungování je obrovským krokem zpět.

AN


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..