sociální sítě

Facebook a vliv na demokracii

Facebook připustil, že sociální média nemusejí být pro demokracii vždy pozitivní. Uvedli to jeho zástupci v rámci série příspěvků na webu sítě, kde nejen oni, ale i nezávislí odborníci posuzovali vliv největší sociální sítě na šíření fake news, stranickou politiku či volby.

Facebook v příspěvcích výslovně uznává, že sociální média mohou mít na demokracii nebo volby i negativní dopad a že Facebook za to nese část viny. Ovšem před dvěma lety jeho šéf Mark Zuckerberg říkal něco jiného. Ve svých komentářích prohlašoval, že je „šílené“ se domnívat, že by prostřednictvím Facebooku někdo mohl ovlivňovat například americkou prezidentskou volební kampaň.

Podle ředitelky oddělení Facebooku pro vládní otázky a globální politiku Katie Harbathové si teprve v té době vedení uvědomilo, že sociální sítě mohou mít hmatatelný vliv na demokratické procesy ve světě, v pozitivním i negativním slova smyslu. Habartová ve svém příspěvku také píše, že např. v případě tzv. arabského jara nebo různých voleb po celém světě byl vliv Facebooku pozitivní. Všechno se prý změnilo právě posledními americkými prezidentskými volbami, kdy měl Facebook podle ní reagovat na nárůst výskytu falešných zpráv rychleji a více se zabývat jejich původem.

Facebook nicméně kvůli získání větší důvěryhodnosti u novinek z politiky přepracoval v listopadu roku 2016 službu News Feed. Chystá se také zavést ankety, v nichž se uživatelů bude ptát, kterým zdrojům důvěřují nejvíce.

AN; theverge; reuters


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..