Facebook a zneužití dat

V poslední době se hromadí skandály Facebooku týkající se údajně nedostatečné ochrany soukromí uživatelů. A i když Facebook není žádné neviňátko a práci s osobními daty často bral na lehkou váhu, současné „úniky“ dat nejsou ničím jiným, než zpracováním dat, která uživatelé předali aplikacím (či ponechali veřejně) zcela vědomě.

Nedávno uniklá informace, že ke zneužití došlo u téměř každého uživatele, tedy skoro u dvou miliard lidí, není příliš překvapivá informace. Většina uživatelů alespoň jednou vyzkoušela některou z tisíců aplikací, které si berou data z účtu.

V posledních dnech vyplavala na povrch i informace o hromadném sbírání dat skrze vyhledávání telefonních čísel a e-mailových adres. Když totiž do vyhledávacího pole napíšete jeden z údajů, Facebook vám ukáže profil, s nímž má daný kontaktní údaj propojen. Samozřejmě za předpokladu, že si dotyčný uživatel funkci zapnul v nastavení profilu.

S tím souvisí i veřejně dostupná data, která jsou viditelná na profilu. A nejde jen o možné informace jako bydliště, narozeniny apod., ale i konkrétní příspěvky. Všechny tyto údaje může kdokoliv strojově zpracovat nehledě na to, zda takové jednání odporuje či neodporuje podmínkám používání služby.

To, co se aktuálně děje, můžeme přirovnat k situaci, jakoby před dvaceti lety někdo prošel Zlaté stránky, shromáždil jména, adresy a telefonní čísla do jedné databáze a pak procházel jednotlivé adresy a nakukoval do oken, nebo alespoň na rohožky. U každého jména si přitom zaznamenal, jaké má asi tak majetkové poměry a další indicie. Tyto informace by pak prodal předvolebnímu štábu a ten podle toho přesně cílil předvolební letáky – pro bohatší vrstvy by měly jiné znění než pro viditelně chudší občany.

AzaNoviny se stále objevují na Facebooku, ovšem nechtějí již nadále mít s touto sítí nic společného. Díky nemožnosti přihlášení zakladatele a správce stránek jsou AzaNoviny dále k vyhledání na Facebooku. Budou učiněny kroky, které by stránku měly do budoucna odstranit. AzaNoviny dávají Facebooku palec dolů.

AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..