Přejde Čína do protiútoku?

Podle neoficiálních informací firmy Foxconn, jenž zajišťuje krom jiného sestavování mobilních telefonů, uzavřela několik linek sestavujících právě zařízení Huawei, a to na přímé nařízení společnosti Huawei. Je to celkem logický krok, pokud se neví, jak nakonec dopadne zákaz spolupráce s čínskou firmou, kterou vyhlásily Spojené státy, a který má zatím odklad do 16. srpna.

Každopádně firma Huawei nepotřebuje Google služby pro zákazníky v Číně, tudíž tamní prodeje nebudou nijak ohroženy. Čína ovšem údajně sestavuje vlastní seznam firem, které nebudou moci s čínskými společnosti spolupracovat. Pokud by se na zmiňovaný seznam dostal například Apple, pak by si musel sestavování iPhonů atd. zajistit jinde, tedy mimo území Číny. Přesunutí výroby by pro Apple znamenalo jednak finanční náklady, druhak i čas, čímž by mohlo dojít k ohrožení prodeje letošních iPhonů.

Na svůj seznam Čína prý zařadí ty firmy, které porušují smlouvy, nedodržují pravidla volného trhu, anebo omezují či blokují dodávky z neobchodních (tedy politických) důvodů. Je na snadě, že by mezi takovými společnostmi mohli býti právě ty, které musí plnit nařízení Spojených států ohledně zákazu spolupráíce s firmou Huawei.

Pokud se tak stane, bude to od Číny použití nejtěžšího kalibru, který může mít obrovský dopad na Spojené státy. A co vy, myslíte že toto může mít vítěze? Vyhýbáte se telefonům Huawei? A jaké bude rozuzlení? AzaNoviny to budou sledovat.

AN


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..