WT Social - Sociální síť

WT Social – Spoluzakladatel Wikipedie spustil novou sociální síť.

Jimmy Wales, jeden ze dvou zakladatelů Wikipedie, spustil novou sociální síť, je bez reklam a lidé na ní mohou upravovat i mazat cizí příspěvky. Se samotnou Wikipedií oficiálně tato nová sociální síť provázána není. Rozhodně nechce konkurovat Facebooku ani Twitteru, formou připomíná spíše Reddit. Financována bude z příspěvků od dárců.

WT.Social má dle vyjádření Walese už přes 200 tisíc uživatelů, její ambicí je dosáhnout 50 či 500 milionů. Můžete se stát jedním z nich, po registraci vás sociální síť zařadí na čekatelskou listinu s pořadím několika desítek tisíc. V tu chvíli si ovšem prohlédnete přehled témat, do nich se již ovšem nedostanete, stejně jako nemůžete přidávat nové články či vytvářet SubWiki, tudíž nemůžete prakticky nic. Čekání ale můžete přeskočit poplatkem 13 dolarů za měsíc, anebo 100 dolarů na rok. Nic se ovšem nebojte, že byste čekali nějak příliš dlouho, sociální síť potřebuje růst, u mě čekací doba byla pouhý týden.

Jimmy Wales pro The Financial Times řekl: „Byznys model sociálních médií založený čistě na reklamě je problematický. Ukazuje se, že vítězem je obsah s nízkou kvalitou … Lidé už mají dost bordelu, který je všude kolem. Zpravodajské organizace v tomhle náročném prostředí dělají, co mohou, ale ve skutečnosti je to problém distribuce.“ A dále se vyjadřuje k fungování sítě takto: „Systém najímání tisíců moderátorů, jak funguje Facebook není udržitelný. Místo toho se podobně jako u Wikipedie spolehneme na sílu komunity … Téměř všechno na platformě je možné editovat. To samo o sobě hodně motivuje k dobrému chování, protože pokud řeknete něco nevhodného, někdo to prostě vymaže“ Každopádně zda-li nebude docházek k zneužívání tohoto modelu, to prověří až čas a praxe.

Anděl Azazel, AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..