Web polské tiskové agentury PAP - Do polské agentury PAP se nabourali hackeři, vyšla dezinformace o mobilizaci

Do polské agentury PAP se nabourali hackeři, vyšla dezinformace o mobilizaci

K podobnému případu jako nedávno u České tiskové agentury (ČTK) došlo i v Polsku, když se na konci května do státní tiskové agentury PAP nabourali hackeři. V agentuře PAP vyšla falešná zpráva, že polský premiér se chystá vyhlásit částečnou mobilizaci a odeslat vojsko na Ukrajinu. Agentura vzápětí zprávu stornovala a ujistila, že není jejím autorem. Vicepremiér a ministr digitalizace Krzysztof Gawkowski uvedl, že podle všeho šlo o kybernetický útok a plánovanou dezinformaci. Mluvčí ministra, který má na starosti polské zpravodajské služby, hovoří o ruském kybernetickém útoku.

„Zpráva PAP o částečné mobilizaci je nepravdivá. Zahájili jsme naléhavé vyšetřování záležitosti. Vše nasvědčuje kybernetickému útoku a naplánované dezinformaci! O dalších zjištěních budeme informovat,“ napsal na síti X ministr Gawkowski. „Kvůli pravděpodobně ruskému kybernetickému útoku na PAP a zveřejnění dezinformující zprávy o údajné mobilizaci v Polsku podnikla Agentura vnitřní bezpečnosti (ABW) ve spolupráci s ministerstvem digitalizace okamžitá opatření,“ uvedl mluvčí Jacek Dobrzyński.

Ve falešné zprávě se tvrdilo, že premiér Tusk vyhlásí 1. července částečnou mobilizaci. Do vojska bude povoláno 200.000 Poláků, bývalých vojáků i civilistů, a všichni budou posláni na Ukrajinu.

Falešná zpráva se objevila dvakrát

PAP sice zprávu, kterou na stránky umístili hackeři, stornoval, ale mezitím se objevila na mnoha internetových serverech, kupříkladu i na webu veřejnoprávního rozhlasu ve městě Opole, napsal na svém webu list Gazeta Wyborcza.

Deník dodal, že zprávu nezveřejnil žádný z redaktorů a redaktorek PAP ani nešlo o podivný žert, ale zpráva vyšla v důsledku prolomení systému PAP, a to opakovaně.

Agentura ji pokaždé, tedy dvakrát, stornovala a později zpravodajské služby informovaly na sociálních sítích o pravděpodobném kybernetickém útoku. „Údajné komuniké PAP týkající se mobilizace není pravdivé. Zpravodajské služby incident vyšetřují,“ napsal šéf premiérovy kanceláře Jan Grabiec.

Úřad národní bezpečnosti, který působí při prezidentské kanceláři, upozornil, že dezinformace obsahovala věcnou chybu, a to dost možná úmyslně: v Polsku totiž mobilizaci nevyhlašuje předseda vlády, ale podle ústavy tak činí prezident. „Jsem v kontaktu s vládou, a to je špatná zpráva pro Rusko: v takových věcech nelze Polsko rozeštvat,“ uvedl šéf úřadu Jacek Siewiera podle serveru Interia.pl.

Šéf opozice Jaroslaw Kaczyński se před novináři vyjádřil, že falešná zpráva zřejmě byla dílem skupin nepřátelských Polsku, nejpravděpodobněji ruských či běloruských. Cílem bylo podle něj nejspíše zastrašování.

Ruské hackerské útoky sílí

„Ruské hackerské útoky sílí, podobně jako tlak na naši východní hranici, a proto musíme systematicky v každé oblasti dbát o naši bezpečnost. Nepřátelům se nepovede destabilizovat náš stát,“ uvedl ministr obrany Władysław Kosiniak-Kamysz.

Sama PAP uvedla, že se do agentury nabourali hackeři, a v důsledku tohoto kyberútoku se v servisu dvakrát objevila nepravdivá zpráva, a že pracuje na posílení zabezpečení, chránícího její servisy a systémy. Již zablokovala cestu, kterou se do servisu nepravdivá zpráva dostala. „Zpráva nevznikla v agentuře, nenapsali ji ani nevydali pracovníci PAP,“ uvedlo vedení agentury na webu PAP a dodalo, že veškeré technické informace potřebné pro objasnění tohoto nebezpečného incidentu poskytuje příslušným úřadům, se kterými úzce spolupracuje.

„Identifikovali jsme zdroj a zajistili jsme cestu, kterou se to stalo,“ řekla televizi Polsat zástupkyně šéfredaktora PAP Justyna Wojteczeková.

Incident podle portálu Interia.pl vyvolal příliv komentářů od polských politiků, především od kandidátů do Evropského parlamentu. Nechyběla ani kritika nynější vlády ze strany opozice, že jde o důsledek převzetí veřejnoprávních médií a státní agentury nynější Tuskovou vládou.

AN
Zdroje a obrázky: PAP; Síť X


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..