Kyberzločinci Hackeři Kyberkriminalita

NÚKIB: Počet kybernetických incidentů se v Česku snížil

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) informoval, že počet kybernetických incidentů v Česku se v září oproti červenci či srpnu snížil. Úřad jich evidoval 21, což je zhruba roční průměr. V červenci jich evidoval 32 a v srpnu o jeden méně.

Z 21 v září evidovaných kybernetických incidentů spadal jeden do kategorie významné, zbylé úřad posoudil jako méně významné. Neevidoval žádný velmi významný incident, poslední zaznamenal loni v září. I nadále hlavní kategorií kybernetických incidentů zůstává dostupnost, respektive nedostupnost služby. „V září ji však tvořily zejména incidenty spojené s technickou závadou, v některých případech ve spojitosti s výpadky elektrických dodávek během záplav či přímo jejich vlivem,“ uvedl úřad.

NÚKIB v Česku evidoval v září 21 kybernetických incidentů
Během září došlo k poklesu evidovaných incidentů na výslednou hodnotu 21, oproti oběma letním měsícům tak došlo ke snížení hodnot na průměrné roční hodnoty. (Zdroj: NÚKIB)

DDoS útoky

NÚKIB evidoval i pět tzv. DDoS útoků. Tato zkratka znamená „Distributed Denial of Service“ a vystihuje cíl útočníků i způsob provedení útoku. Cílem je odepřít nebo znepřístupnit nějakou službu legitimním uživatelům (= denial of service).

Útok DDoS je forma kybernetického útoku, při kterém se útočníci snaží narušit nebo poškodit webovou stránku, síť nebo jinou online službu tím, že ji přetíží velkým množstvím falešných a nevyžádaných požadavků, dokud nedojde k poklesu výkonu, k omezení či výpadku služby.

Tento způsob patří k jednomu z nejčastěji používaných typů útoků v kybernetické válce paralelní s konfliktem na Ukrajině, kterou napadla ruská armáda předloni v únoru.

Informační bezpečnost

Osm incidentů spadalo do kategorie informační bezpečnost, přičemž tři z nich představovaly takzvané ransomwarové útoky. Dále se jednalo například o zneužití přihlašovacích údajů do informačního systému a také o různé úniky interních dat.

Loňský rekord

Loni NÚKIB evidoval v Česku rekordní počet kybernetických útoků, a to 262. Oproti roku 2022 se 146 útoky to byl skoro dvojnásobek. Příčinou nárůstu byly především opakované vlny DDoS útoků vedené proruskými skupinami hackerů. Letos NÚKIB zatím eviduje nejvíce kybernetických incidentů o prázdninových měsících.

AN
Zdroje a obrázky: NÚKIB; NÚKIB II. (PDF); Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..