Facebook ilustrační foto

Osobní údaje a telefonní čísla milionů uživatelů Facebooku zveřejněny na internetu.

Osobní údaje více než 500 milionů uživatelů Facebooku byly zveřejněny online na hackerskéhém fóru. Data zahrnují telefonní čísla, celá jména, polohu, e-mailovou adresu a biografické informace. Bezpečnostní experti varují, že data by mohli hackeři použít k vydávání se za lidi a k podvodům.

Data přístupná všem zdarma

Neznámý uživatel na hackerském fóru v sobotu zveřejnil telefonní čísla a osobní údaje stovek milionů uživatelů Facebooku, která jsou přístupná zdarma online.

Odhalená data zahrnují osobní údaje více než 533 milionů uživatelů Facebooku ze 106 zemí, včetně více než 32 milionů záznamů o uživatelích v USA, 11 milionů o uživatelích ve Velké Británii a 6 milionů o uživatelích v Indii. Data zahrnují jejich telefonní čísla, facebooková čísla, celá jména, místa, data narození, bios a v některých případech i e-mailové adresy.

Mluvčí Facebooku konstatoval, že se jedná o data, které unikly kvůli zranitelnosti, jenž společnost opravila v roce 2019.

Hudson Rock

Podle Alona Gala, technickýho ředitele zpravodajské firmy Hudson Rock, kteří v sobotu poprvé objevili celý seznam uniklých dat online, by uniklá data mohla poskytnout cenné informace kyberzločincům, kteří používají osobní údaje lidí k tomu, aby se za ně vydávali, anebo k podvodům, při nichž by lidé poskytli přihlašovací údaje.

„Databáze této velikosti obsahující soukromé informace, jako jsou telefonní čísla mnoha uživatelů Facebooku, by jistě vedla k tomu, že by špatní aktéři využili data k provedení útoků sociálního inženýrství a k pokusům o hackování,“ řekl Gal.

Gal poprvé objevil uniklá data v lednu, když uživatel ve stejném hackerském fóru inzeroval automatizovaného robota, který by mohl poskytnout telefonní čísla pro stovky milionů uživatelů Facebooku za určitou cenu. V té době bylo i ověřeno, že data jsou legitimní.

Nyní byla celá datová sada zveřejněna na hackerském fóru zdarma, takže je široce dostupná každému, kdo má základní datové dovednosti.

Twitter Alon Gal - Osobní údaje a telefonní čísla milionů uživatelů Facebooku - Duben

Facebook toho už nyní nemůže moc udělat

Facebook dříve slíbil, že zakročil proti masovému získávání dat poté, co Cambridge Analytica zlikvidovala data 80 milionů uživatelů v rozporu s podmínkami služby Facebooku, aby se zaměřila na voliče politickými reklamami ve volbách v roce 2016.

Gal řekl, že z bezpečnostního hlediska není moc toho, co by Facebook mohl udělat, aby pomohl uživatelům postiženým tímto únikem, protože jejich data jsou již venku. Každopádně ale dodal, že Facebook by mohl uživatele informovat, aby byli ostražití ohledně možných phishingových útoků, anebo podvodů s použitím jejich osobních údajů.

AN
Zdroj: Insider

Komentáře

Jeden komentář: „Osobní údaje a telefonní čísla milionů uživatelů Facebooku zveřejněny na internetu.“

  1. […] Osobní údaje a telefonní čísla milionů uživatelů Facebooku zveřejněny na internetu. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..