NVIDIA Voyager - NVIDIA logo

Nvidia se stala nejhodnotnější společností na světě

Americký výrobce čipů Nvidia se díky pokračujícímu růstu ceny svých akcií stal nejhodnotnější společností na světě. Tržní hodnota podniku se v úterý vyšplhala až na zhruba 3,3 bilionu dolarů (přes 76 bilionů Kč). Společnost Nvidia stojí v čele světového trhu s čipy pro umělou inteligenci (AI) a v poslední době výrazně těží z prudkého růstu zájmu o tuto technologii.

Od začátku letošního roku cena akcií firmy Nvidia vzrostla o více než 170 %. Nvidia z hlediska tržní hodnoty předstihla softwarovou společnost Microsoft i technologickou firmu Apple, které se v poslední době přetahovaly o vedoucí pozici.

Analytik Daniel Ives ze společnosti Wedbush Securities předpověděl, že firmy Nvidia, Apple a Microsoft budou v průběhu následujícího roku soupeřit o to, která z nich v tržní hodnotě jako první překročí hranici čtyř bilionů dolarů. „Grafické čipy společnosti Nvidia jsou v podstatě novým zlatem či ropou v technologickém sektoru,“ prohlásil rovněž.

„Čekali jsme na to už nějakou dobu,“ uvedl analytik společnosti CFRA Angelo Zino. „Umělá inteligence mění prostředí. V reálném světě, ale i na trzích,“ dodal a poukázal na to, že polovodičový průmysl je nyní nejdůležitějším odvětvím na Wall Street.

Podle analytika společnosti XTB Tomáše Cverny je za růstem akcií Nvidie v posledních dnech především rozdělení akcií v poměru 10:1. „Nominální snížení ceny akcií podpořilo poptávku drobných investorů.

„Společnost Nvidia minulý měsíc oznámila, že její čistý zisk se v prvním finančním čtvrtletí končícím v dubnu více než zesedminásobil na 14,88 miliardy dolarů z 2,04 miliardy dolarů před rokem. v tomto týdnu se stala Nvidia nejhodnotnější firmou světa.

Před korunovací Nvidie se na vrcholu světové tržní kapitalizace po čtvrt století střídaly společnosti General Electric, Cisco, ExxonMobil, Microsoft a Apple.

AN
Zdroje a obrázky: Bloomberg; WS; CFRA; XTB; Nvidia

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..