GDPR ohlédnutí

Jsou to téměř 2 měsíce, co vstoupilo v platnost Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (angl. General Data Protection Regulation), tedy GDPR.

GDPR představuje nový právní rámec ochrany osobních údajů v evropském prostoru s cílem hájit co nejvíce práva občanů EU proti neoprávněnému zacházení s jejich daty včetně osobních údajů. GDPR se týká všech firem a institucí, ale i jednotlivců a online služeb, které zpracovávají data uživatelů.

My se dnes ohlédneme za tím, jak si s GDPR “poradily” chaty a jiné portály. AzaNoviny udělují jedničku dvěma českým chatům, a to chatovacím službám Xchat a Chatujme.

Na obou chatovacích portálech řešili GDPR podobným způsobem. Nechali své uživatele opětovně potvrdit Všeobecné podmínky, které byly právě s ohledem na GDPR pozměněny a upraveny. V případě, pokud uživatel tyto nové podmínky neodsouhlasil, bylo zcela či částečně znemožněno zobrazení jeho profilu a službu takový uživatel měl omezenu.

Souhlas s všeobecnými smluvními podmínkami 42ideas s.r.o.
XChat - Uživatel nedal souhlas s novými podmínkami a GDPR
Zdroj: Xchat.cz
Žádost o udělení souhlasu ke zpracování osobních údajů na Chatujme.cz
Chatujme - Uživatel neodsouhlasil úpravu zásad ohledně GDPR
Zdroj: Chatujme.cz

Co se týče uživatelů mladších 16 let, pak i zde oba zmiňované chaty (Xchat, Chatujme) řešily po svém tuto problematiku. K zpracování osobních údajů totiž u osob mladších 16 let je požadován souhlas rodičů.

Na Xchatu byla zrušena místnost “12-16” a místnost “15 a více” byla přejmenována na “16 a více”

Oznámení spolumajitele XChatu o rušení a přejmenování místností vzhledem k novým Všeobecným podmínkám
Zdroj: Diskuze Xchat.cz
Seznam místností kategorie Pokec a klábosení na XChat.cz
Zdroj: Seznam místností kategorie Pokec a klábosení na XChat.cz

Chatujme zase nechalo své uživatele potvrdit, že jejich věk je minimálně či vyšší 16 let. A to ty uživatele, kteří měli vyplněn věk nižší či žádný.

Žádost o ověření věku na Chatujme.cz

Skomírající Líbímseti se vypořádalo s GDPR svojsky, kdy ve svých Všeobecných podmínkách předpokládá, že veškeré údaje vložené uživateli jsou falešné. Podívejme se na bod 7. těchto Podmínek.

Bod 7. Všeobecných podmínek Libimseti.cz

Chat.cz ohledně GDPR nepodnikl zhola nic. Takto to odůvodňuje 12. a 13. července Pavel Francírek, který skrze firmu Toplist s.r.o. provozuje tuto chatovací službu: “Celou směrnici jsem několikrát četl (pracovně) a i konzultoval třeba s Deloitty. Nejsou tu údaje, které by umožnily přímou identifikaci subjektu osobních údajů… Samotné GDPR je nařízení EU. Aby bylo uplatnitelné, musí existovat prováděcí předpisy, které stanovují jak mají příslušné úřady postupovat. Legislativní orgány jednotlivých zemí je měly mít (většinou měly) hotové k datu platnosti, tj. 25. května. U nás, typicky, ještě nejsou hotové… Ale zrovna Chat.cz je v tomhle relativně dobře, protože buď používá pouze technické prostředky (např. pouze session cookies a žádné reklamní apod.) nebo vyplývající ze zákona (IP v logách apod.). Proto tu ani nejsou v profilech kolonky jako jméno, příjmení, město… Ano, všeobecné podmínky chybí. Trochu se mi příčí dělat něco, co je jenom formalita, kterou nikdo nečte.”

Seznam využil GDPR k ukončení služby komunitního serveru Spolužáci.cz. Stejně jako před lety zrušení klasického chatu Lidé.cz, se i toto setkalo s velkou nevolí mnohých uživatelů.

Twitter nechal své uživatele potvrdit nové Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů a informoval o tom své uživatele i s předstihem.

Nové Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů - Twitter
Zdroj: Twitter

I na akvizici AzaNovin X-Fórum bylo nutné odsouhlasit některé záležitosti.

Udělení souhlasů na X-Fórum
Zdroj: X-Fórum

Co se týče, někteří to nazývají “otravným proužkem”, pak tento proužek měl údajně s ohledem na GDPR zmizet, o čemž se můžeme dočíst v tomto článku. Ano, někde zmizel, ovšem někde naopak přibylo několik dalších informací. Jako například na soukromém blogu zakladatele AzaNovin X-Magazínu A-A Xglosy.

Cookie proužek na Xglosy.eu

A závěrem, společnost Google u aplikace Blogger vydala toto doporučení.

Doporučení platformy Blogger uživatelům ohledně GDPR

Ať již na GDPR má názor každý jaký chce, ať již se s tímto nařízením EU vypořádaly různé weby odlišně, a některé toto nařízení ani neřešily, pak faktem jest, že GDPR je tu přítomné a i naši zákonodárci ho snad v dohledné době plně implementují do zákonných norem ČR a tím vloží do rukou ÚOOU (Úřad pro ochranu osobních údajů) zřetelné a jasné páky k vymáhání této evropské normy.

AN

AzaNoviny

X-Magazín A-A

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..