logo AzaNoviny

S Andělem Azazelem nejen o AzaNovinách

AN: Za dva dny oslaví AzaNoviny 4. narozeniny. Počítal jsi tehdy s takovým úspěchem, zájmem a velikostí celého projektu?

Anděl Azazel: Vůbec ne. A vůbec jsem nepočítal s tím, že to úspěšně poběží 5 sezón. Na počátku to byla spíše taková legrace a hlavně naprostá šílenost, protože dělat noviny o chatu nebo chatech, to může napadnou asi opravdu jen šílence, tedy mě 😀 Na začátku se tomu všichni smáli, když ovšem moje noviny začaly hýbat celým XChatem, už to asi tak k smíchu nebylo. Někteří lidé tomu říkali „omalovánky“, a Já připouštím, že ten původní způsob vydávání AzaNovin a dalších titulů byly tak trochu omalovánky, ano.

AN: S přibývajícím časem se AzaNoviny rozrůstaly a hlavně výrazně proměňovaly. Na cestě k současné podobě celého projektu nebyly ale jenom světlá a zářná místa, že?

Anděl Azazel: Samozřejmě, dosti velkou ranou byla v roce 2016 nutnost odstranit náš hlavní web AzaNoviny, nový web, tedy ten současný, vznikl až po celém roce. Též měl projekt některá hluchá místa či období, každopádně přes veškeré kritické situace, které projekt zasáhly, tak v současné době je již dávno konsolidován a nabral nový svěží dech. V současnoti krom AzaNovin, jako hlavního webu, jsou dalšími ustálenými akvizicemi AzaŽurnál, X-Fórum nebo X-glosy, nedávno přibyla další, tedy X-Fejetony.

AN: Stará čísla AzaNovin ovšem nejsou nyní nikde veřejně k dispozici. Plánuje se jejich opětovné publikování? Někteří pamětníci by si je třeba rádi připoměly.

Anděl Azazel: To je velmi dobrá otázka, ovšem Já na ní v tuto chvíli neumím zcela přesně odpovědět. Ta stará čísla samozřejmě nikam nezmizela, nezanikla, jsou na několika místech na pevných discích, stejně jako všechny články ze starého webu AzaNovin a veškerá další publikační činnost. Tudíž vše je uložené v Archivu, jestli někdy nastane čas, kdy kompletně všechna stará vydání dojdou nějaké republikace, to opravdu neumím nyní říci. Každopádně je v mých úvahách, zařadit například na Xglosy něco jako „Historické okénko“ a tam bych případně vybral a zařadil nějaké zajímavé věci z dnes již dávné minulosti. Ale to jsou zatím jen úvahy.

AN: Pojďme se posunout od AzaNovin k chatům a celé komunitně sociální sféře. Zřejmě nebude většího znalce celé chatové scény, než jsi ty, proto bych se zeptal, jak vnímáš úpadek chatů a klasických komunitních portálů, a zda li můžeš poskytnout nějaké doporučení toho konkrétného například chatu?

Anděl Azazel: Uf, tak tohle je složitá otázka, na kterou vlastně, tedy na její závěr, neumím odpovědět. Byly doby, kdy jsem tazateli nabídl několik možností, vyjmenoval klady a zápory, a nechal dotyčnou osobu aby si sama zvolila a vyzkoušela. Přírodě žel, v současné době Já nemohu dát žádné doporučení, tedy jakousi pomyslnou Azavizitku kvality. Jinak co se týče platformy chat, tak tam je samozřejmě situace celkově velmi tristní. Ale abych tedy úplně neunikl z otázky, tak řeknu jednu věc, za kterou se na mě možná někteří budou zlobit, ovšem jediným chatem, který má do budoucna ještě najakou šanci, a to pozor, při souběžné změně myšlení vlastníků, a to hlavně ohledně organizační struktury, pak je tím portálem legendární XChat. Všechno ostatní je „no future“.

AN: Jaké vidíš důvody pádu klasických chatů a komunitních serverů? Jsou to sociální sítě, hlavně Facebook?

Anděl Azazel: Tak to se dá podložit i čísly, ta data jsou jasná, po vstupu české lokace Facebooku v roce 2008 začalo docházet k odlivu uživatelů z klasických chatů. Nakonec všechno Facebook převálcoval, ovšem mohou si za to ty chaty i samy, ony se totiž převálcovat nechaly. Nenašly žádnou odpověď, nic čím by odlivu uživatelů na sociální sítě zabránily. Chaty zůstaly u svého starého pojetí, které se ukázalo ale s postupem času stále více nezajímavé, nefunkční, neatraktivní a mnohé lidí i odpuzující, neboť na sociálních sítích měli neskonale větší svobodu a nemuseli se nechat tzv. buzerovat kdejakým hejhulou, který si díky kamarádíčkům zajistil nějakou funkci. A co mě zaráží nejvíce, že ty chaty používají stále stejné metody, stále stejné organizační struktury a nejsou schopny nabídnout nic nového, a začít fungovat na trochu jiných principech. Aniž by samozřejmě ztratily svoji chatovou klasičnost. To je ovšem problém majitelů, že vedou své chaty tak, jako by se psal rok 2007. Jestli si někdo z nich uvědomí, že máme o 12 let více, to už jsem asi naznačil v předešlé odpovědi. Ještě musím korektně dodat, že ono se změnilo i chování lidí na internetu, lidé si už nechtějí až tak moc povídat, spíše chtějí sdílet okamžité zážitky, bavit se videi a obrázky, a pro to nejsou chaty zase až tak uzpůsobené.

AN: Kritizovat je jednoduché, máš ale ty osobně nějaký recept?

Anděl Azazel: Tak touto otázkou jsem pobaven. Já myslím, že majitelé mé recepty nechtějí slyšet, proto jsem na všech chatech tak oblíben. Já se jim celou dobu snažím otevírat oči a nabádat je k jiným myšlenkovým procesům, než je jejich zaběhnutý zastydlý styl uvažování a řízení a správy chatů. Ovšem marnost nad marnost a nic než marnost. Jejich výsledky tomu pak odpovídají.

AN: Vraťme se k AzaNovinám. Jsou v plánu nějaké novinky do budoucna?

Anděl Azazel: Nedávnou novinkou byly X-Fejetony. Jinak myslím, že stěžejní bylo konsolidovat celý projekt a sjednotit ho, jak jsem někde použil slovní obrat „pod jednu střechu“. To se podařilo a nese to své ovoce.

AN: Na závěr, co bys popřál AzaNovinám, čtenářům, chatům a chaťákům?

Anděl Azazel: Nu, asi ode mě nikdo teď nebude čekat přeslazené infantilně senilní poselství, že.. ovšemže. Tedy odpovím klasicky, nechť se chatům, chaťákům a i AzaNovinám vede dle zásluh. Za AzaNoviny mohu slíbit, že se budou snažit.

AN: Děkuji za rozhovor.

AN


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

2 komentáře: „S Andělem Azazelem nejen o AzaNovinách“

  1. Anděl Azazel avatar

    Já to ještě po čase doplním. Zmiňoval jsem v rozhovoru onu organizační stránku, aneb je evidentní, že v této oblasti nedojde k žádnému pokroku, pak i XChat řadím do „no future“, on těží jen z té návštěvnosti v sex kategoriích, která čítá nějakých 90 procent, bez těchto „sexoušů“ by byl XChat jen pouhým malým chatem s nějakými 150 uživateli. K tomu všemu přičtěme, vždy po čase vyplutí na povrch úchylností odehrávajících se na tomto chatu, všichni si pamatujeme z dávné minulosti, že se to odehrávalo i v TV Nova, nejnověji byl pedofil odhalen redaktory MF https://www.extra.cz/cesky-pedofil-50-prozradil-jak-lovi-deti-na-netu-kazdy-jsme-trochu-uchyl-tvrdi. A vzhledem k tomu, že pan Jan Zálešák, jako hlavní a největší spolumajitel (i když to je otázka, ve chvíli, kdy má zastavený svůj podíl Finančním úřadem) si dosadil za hlavního administrátora jakéhosi neschopného křižáka, který si natáhl do svého týmu další křižáctvo. Pro mne osobně je to neskutečné, co Honza Zálešák na XChatu předvádí a opravdu by snad bylo lepší, kdyby tento legendární portál nikdy neodkoupil, a dal prostor jiným dvěma zájemcům, neb mi přijde, že do takového marasmu by snad kdokoliv jiný XChat nezatáhl.

    Anděl Azazel

  2. […] Pokud byste si chtěli připomenout rozhovor s Andělem Azazelem z roku 2019, pak tak můžete učinit ZDE. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..