Datové schránky logo

Poštovní zprávy v datových schránkách zdarma.

Pokud jste z datové schránky posílali poštovní datovou zprávu (PDZ), pak do minulého týdne jste za to zaplatili České poště 15 Kč. Díky přijatému opatření vlády, vy kdož takto posíláte „doporučené dopisy“, máte tuto službu dočasně zdarma. A ti, kteří toto doposud nepoužívali, si to mohou aktivovat, a tím si ušetří cestu nejen na poštu. To je hlavní smysl vládního opatření, tedy omezení mezilidského kontaktu mezi lidmi a pošťáky.

Zdroj: mojedatovaschranka.cz

Firmy a úřady musí mít datovou schránku povinně. Může si ji ovšem zřídit úplně každý, tedy jakýkoliv běžný občan. Poštovní datová zpráva je úplně rovnocenná klasickým papírovým doporučeným dopisům. Opatřením vlády si tedy od tohoto týdne bude moci 195 tisíc podnikatelů, stejný počet dalších běžných občanů a 665 tis. firem vzájemně posílat objednávky, smlouvy či faktury apod. do odvolání naprosto zdarma.

Co jsou Datové schránky?

Datové schránky zásadně mění díky informačním technologiím způsob doručování (přijímání a podávání) úředních dokumentů. Pomocí datových schránek je možné zasílat dokumenty v elektronické podobě orgánům veřejné moci a také je takto od nich přijímat.

Tento způsob komunikace – prostřednictvím datových schránek – nahrazuje klasický způsob doručování v listinné podobě, protože zákon o datových schránkách zrovnoprávňuje papírovou a elektronickou verzi zasílaného dokumentu. Orgánům veřejné moci a určitým skupinám právnických a podnikajících fyzických osob jsou datové schránky zřízeny automaticky ze zákona, všem ostatním na základě jejich žádosti.

Cílem datových schránek je efektivnější – tedy rychlejší, levnější a spolehlivější veřejná správa, což pozitivně pocítí každý občan.

Zdroj: datoveschranky.info

AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..