logo Lidé.cz

Lidé.cz končí 14. prosince.

Seznam.cz ukončí 14. prosince svou službu Lidé.cz, seznamku, která letos oslavila 23 let od svého založení. Důvodem je zejména dlouhodobé neplnění finančních očekávání spojených s provozem služby i fakt, že se Seznam.cz zaměřuje posledních několik let zejména na rozvoj své domovské stránky, reklamních systémů a vlastních obsahových služeb.

„O smyslu služby Lidé.cz uvažujeme už několik posledních let, kdy si stěží vydělá na svůj vlastní provoz a údržbu. Ta je navíc čím dál náročnější, protože někteří uživatelé nahrávají do svých profilů i fotografie či texty se sexuálním podtextem a jejich kontrola či odstraňování vyžaduje zapojení mnohačlenného týmu administrátorů,“ popisuje důvody vedoucí k uzavření služby Pavel Zima, místopředseda představenstva a ředitel pro exekutivu a komunikaci Seznam.cz.

Z historie Lidé.cz

Historie webu Lidé.cz sahá až do roku 1997, kdy byl na webových adresách lide.cz, lide.seznam.cz a lide.pinknet.cz spuštěn společný projekt Seznamu a Pinknetu, který se prezentoval jako první nástroj k hledání lidí na českém internetu s rozsáhlou databází e-mailových adres chráněnou proti vykrádání a s vyhledávačem podporujícím českou diakritiku. V roce 1998 bylo v adresáři 40 000 unikátních e-mailových adres, v polovině roku 2000 to bylo 65 000 a mimo jiné přidáváním adres z nově spuštěného webmailu Seznam Email tento počet ještě před koncem roku 2000 nastoupal až na 200 000 adres. Provoz adresáře e-mailových stránek na adrese lide.cz byl ukončen k 1. květnu 2002, odkdy pokračoval již pouze na lide.pinknet.cz bez další účasti Seznamu. V rámci Pinknetu fungovala stará aplikace Lidé bez významných změn až do roku 2010.

Spuštění nového chatu v roce 2002

V roce 2002 spustil Seznam na webu Lidé.cz novou chatovací službu, která nahradila jeho starý chat známý pod názvem Chata Seznam. V létě 2003 byla nabídka webu rozšířena o možnost tvorby blogů. a přibyla také diskuzní fóra a pravidelná fyzická setkání členů komunity. Počátkem roku 2004 dostaly stránky nový design. V srpnu 2004 se od chatu oddělila samostatná sekce Seznamka a web tehdy uváděl celkem více než 1,2 milionu zaregistrovaných uživatelů. V září 2005 byli Lidé.cz propojeni s webem Spolužáci.cz a na webu se objevily i on-line hry; na jaře 2006 přibyly též soutěže; v létě 2007 on-line videopůjčovna a prodej reklamních předmětů Seznam.cz V této podobě web vydržel až do poloviny září 2008, kdy na něm bylo 646 555 profilů mužů a 772 198 žen.

V září 2008 byla spuštěná nová verze portálu Lidé.cz, která dala větší prostor uživatelským fotogaleriím, nově zařadila sekci videí ze Stream.cz a zavedla on-line jazykové kurzy ve spolupráci se společností LangMaster. Do budoucna slibovala též on-line učebnice předmětů pro základní a střední školy.

V říjnu 2008 web ve spolupráci s mediální skupinou Lagardere ČR umožnil přijímat vysílání 15 stanic internetových rádií ve vyskakovacím okně webového prohlížeče. V polovině září 2010 tato spolupráce skončila a vysílání se přemístilo na weby jednotlivých radií.

V březnu 2014 služba prošla výraznou změnou. Velká část funkcionalit byla odstraněna, či změnila chování a celý portál začal být prezentován spíše už jen jako seznamka. Změna služby s sebou nesla i obrovské protesty uživatelů proti spuštění nové verze Lidé.cz.

Psali jsme: Kam zmizeli lidé z Lidé?

Pavel Zima dále říká, že důsledky chování některých uživatelů mohli lidé naplno odhalit v dokumentu V síti, který upozorňuje na sexuální predátory pohybující se na internetu. Ti k oslovení svých obětí využívají všechny dostupné sociální platformy, včetně služby Lidé.cz. „Denně evidujeme přibližně deset nevhodných profilů, které nám uživatelé služby nahlásí přes tlačítko „Nahlásit nevhodný profil“, na další jednotky případů měsíčně nás pak upozorňuje náš automatický systém, který ale hodnotí obecná porušení pravidel služby,“ doplňuje Zima.

Poukazuje tím na to, že největší práci na odstraňování a blokování sexuálních predátorů má administrátorský tým, který profily prochází ručně. Ten ale kapacitně není schopný zaznamenat všechny nevhodné fotografie nebo texty a adekvátně s nimi naložit. „Bylo by možné implementovat do služby technologické řešení, které by na základě strojového učení dokázalo nevhodný obsah odhalit. Jedná se ale o investici, která pro nás vzhledem k významu služby, strategii firmy a jejím prioritám nedává smysl. Proto jsme se rozhodli službu uzavřít,“ říká Zima, který zároveň přiznává, že vedení firmy uvažovalo o prodeji služby, nenašlo však vhodného kupce, se kterým by se domluvilo na oboustranně akceptovatelných podmínkách transakce.

Psali jsme: V síti – Stanou se z lovců lovení?!

Službu tedy plánuje Seznam.cz ukončit 14. prosince. Uživatelé uvidí na stránce Lidé.cz banner s upozorněním na blížící se ukončení provozu. Do té doby je možné požádat o stažení fotografií a osobních dat z vlastního profilu. Po uvedeném termínu už nebude možné jakákoli data stahovat, Seznam.cz je navíc nebude ani nijak zálohovat či archivovat.

Oznámení o konci Lidé.cz
zdroj: Lidé.cz

AN
zdroj: Sblog; Wiki


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

Jeden komentář: „Lidé.cz končí 14. prosince.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..