Clubhouse mobilní aplikace

Clubhouse – sociální síť jak dělaná pro Covid.

Sociální síť Clubhouse je fenoménem posledního období, funguje výhradně na principu mluveného slova. Žádné další věci zde nehledejte, žádné zprávy, zádná videa, žádné fotky, žádné komentáře, žádné lajkování, jen a pouze mluvený projev. K úspěchu aplikaci též zcela jistě dopomohla současná pandemie ohledně onemocnění Covid-19 a přísné restikce v mnoha zemích, kdy lidem chybí sociální kontakt, a to právě prostřednictvím hlasu a povídání.

Co je Clubhouse?

Clubhouse je aplikace pro sociální sítě zaměřená na audio-chat, která byla spuštěna v dubnu roku 2020. Na popularitě nabývala již v prvních měsících pandemie Covid-19, a to zejména po investici Series A v květnu 2020 (primární kapitál 10 milionů USD a nákup stávajících akcií za 2 miliony USD) od firmy Andreessen Horowitz. V prosinci 2020 měla aplikace 600 000 registrovaných uživatelů a zůstává přístupná pouze skrze pozvánky. Aktuální počet uživatelů této sociální sítě měl již údajně překročit 2 miliony.

Původní autoři: Paul Davison, Rohan Seth
Vývojáři: Alpha Exploration Co.
První vydání: Duben 2020
Operační systém: iOS
Webová stránka: joinclubhouse.com

Ahoj, stále se otevíráme, kdokoli se může připojit s pozvánkou od existujícího uživatele!
Přihlaste se a zjistěte, zda máte v Clubhouse přátele, kteří vás mohou pustit dovnitř. Nemůžeme se dočkat, až se připojíte!

Zdroj: joinclubhouse.com (český překlad anglického originálu)

Jak se na Clubhouse dostat?

Na tuto sociální síť se nelze zaregistrovat klasickým způsobem, musíte obdržet pozvánku, kterou vám zašle již stávající uživatel na vaše telefonní číslo. Počet pozvánek je ovšem omezen, každý nový uživatel má k dispozici takové pozvánky pouze dvě. Další pozvánky může získat svou aktivitou, třeba zakládáním místností či pobytem v nich po dobu nejméně 30 hodin.

S největší pravděpodobností je ovšem „pozvánkový systém“ jen dočasný a do budoucna se dá očekávat, že Clubhouse bude otevřen veřejně pro všechny. Nyní při stálém vývoji aplikace není patrně žádoucí, aby se připojovalo nadměrné množství lidí, což by mohlo způsobovat technické problémy a zbytečné výpadky.

Jak si Clubhouse stáhnout?

Aplikace je zatím určena výhradně pro uživatele používající mobilní telefon s operačním systémem iOS. Na aplikaci pro Android vývojáři pracují, za jak dlouho se objeví tedy i Google Play je otázka. Androiďáci si budou muset patrně ještě pár měsíců počkat. Vy kdož máte telefon s operačním systémem iOS si můžete aplikaci stáhnout z následujícího odkazu.

Co po stažení aplikace?

Jelikož jsou veškeré pozvánky vázány právě na telefonní číslo, dle kterého dokáže aplikace rozšifrovat a určit zda-li jste opravdu pozváni či nikoliv, pak zadání telefonního čísla hned po spuštění aplikace je první nutností. Následně vám dorazí ověřovací kód, který v aplikaci zadáte. Dále si vyplníte jméno a příjmení, témata a oblasti které vás zajímají. Pak už jen stačí si zvolit profilovou fotografii a uživatelské jméno. A můžete se vrhnout do víru konverzací či pouhého poslouchání ve vámi zvolené místnosti. Hotovo.

Můžete si také svůj účet na Clubhouse propojit se svým twitterovým a instagramovým účtem a začít sledovat ty, kteří vás zajímají a sledovat jejich aktivitu.

Dvě skupiny: Řečníci a Publikum

Jak jsme si již řekli, aplikace funguje pouze na principu sdílení mluveného slova, a to v rámci té které zvolené místnosti. V místnosti existují dvě skupiny, můžete přímo komunikovat, anebo jen poslouchat. Pokud jste pouze posluchač, pak máte možnost, chcete-li, přihlásit se o slovo, a je již na moderátorech místnosti, zda-li vašemu požadavku vyhoví a přesunou vás do skupiny Řečníci. V této skupině se již kdykoliv můžete zapojit do konverzace.

Petr Mára o Clubhouse v DVTV

Poslechněte si co o Clubhouse říká Petr Mára (Apple certifikovaný trenér, v poslední době se zaměřující především na oblast využití technologií v rámci vzdělávání) v rozhovoru s Danielou Drtinovou na DVTV.

Zdroj: Aktuálně DVTV

S pozvánkami se i „kšeftuje“

Jelikož je Clubhouse výhradně na pozvánky, a zájem o tuto sociální síť je opravdu veliký, pak je dokonce možné si takovou pozvánku koupit. Na některých prodejních portálech můžete narazit na inzeráty, kdy stávající uživatelé nabízí pozvánku za určitý poplatek. Na těch mezinárodních ceny pozvánek dosahují i 100 dolarů, v českém rybníčku jsou ceny v řádu stovek korun.

Závěrem

Aplikace není rozhodně určena pro ty, kteří vyznávají anonymitu, neb třeba každý může například jednoduše zobrazit, ve které místnosti se právě ten který uživatel nacházíte. Patrně neosloví ani ty, kteří dávají přednost čtení před poslechem, či sami neradi moc hovoří. Sociální síť Clubhouse je ovšem pro ty, kteří objevili její kouzlo velmi návyková. Není výjimečné, že někteří lidé dovedou na této síti strávit i mnoho hodin u nejrůznějších konverzací. Jaká bude budoucnost této sítě, až pomine koronavirová pandemie či bude volně přístupná pro všechny bez pozvánek (a tím ztratí na exkluzivitě), tak to se nechme překvapit. V současné době je ovšem jasné, že zažívá neskonalý boom.

AN
Zdroj: Clubhouse; DVTV; App Store


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

5 komentářů: „Clubhouse – sociální síť jak dělaná pro Covid.“

  1. […] Clubhouse – sociální síť jak dělaná pro Covid. […]

  2. […] Clubhouse – sociální síť jak dělaná pro Covid. […]

  3. […] Clubhouse – sociální síť jak dělaná pro Covid. […]

  4. […] Clubhouse – sociální síť jak dělaná pro Covid. […]

  5. […] Clubhouse – sociální síť jak dělaná pro Covid. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..