Tumblr - Uvodní strana - Registrace a Přihlášení

Tumblr – Platforma, jenž je blogem i sociální sítí.

Tumblr je internetová platforma, která stojí někde na pomezí mikroblogu a sociální sítě, jenž vám umožňuje snadné sdílení čehokoliv. Text, fotografie, citát, odkaz, chat, audio, video. Mikroblogovací je označována proto, že i když délka příspěvků nijak omezena není, i tak se většinou vaše oko střetne s krátkými textovými či obrázkovými posty. Tudíž se Tumblr primárně moc nehodí pro delší zápisy ve stylu deníku, kterými se vyznačují klasické blogy.

Něco o historii Tumblr

Tumblr vytvořili weboví vývojáři David Karp a Marco Arment a spustili ji již v roce 2007. Kvůli téměř okamžitému úspěchu a popularitě společnosti ji získal technologický gigant Yahoo!, a to v červnu 2013 za částku 1,1 miliardy amerických dolarů. Od července 2019 překročila platforma 472 milionů registrovaných účtů. Ve stejném období měl web téměř 376 milionů unikátních návštěvníků po celém světě, což byl ovšem výrazný pokles od prosince 2018, kdy se společnost rozhodla zakázat na své platformě obsah pro dospělé. V srpnu 2019 platformu koupila společnost Automattic, tedy mateřská společnost redakčního systému WordPress. Platforma přišla Automatic na necelých 3 miliony dolarů.

Tumblr – Jak na to

Vytvoření i provozování blogu je kompletně zdarma. Je to v celku velmi jednoché, ovšem nečekejte tu češtinu, česká lokace prostě neexistuje. Možná i to nahrává faktu, že u nás Tumblr není až tak rozšířený a používaný.

Pokud splňujete podmínku minimálního věku, svou vlastní stránku si vytvoříte velice snadno v pár krocích. Dostupné jsou také šablony, je tak možná částečná customizace. Pokud patříte mezi pokročilejší uživatele, pak si můžete pohrát s kódem, a tím si vzhled své stránky kompletně přizpůsobit.

Nové příspěvky můžete přidávat klasicky prostřednictvím internetového prohlížeče, k dispozici je také aplikace pro Android a iOS.

Zajímavé příspěvky od ostatních uživatelů lze vyhledávat pomocí tagů. Můžete se též nechat inspirovat doporučenými posty, jenž jsou vybírány v závislosti na vaší aktivitě. Pokud vás nějaký blog zaujal, pak ho není problém začít klasicky sledovat. A tyto příspěvky, tedy ze všech vámi sledovaných blogů, se pak přehledně zobrazují na vašem hlavním panelu. Pokud vás zaujme nějaký konkrétní post, jednoduše ho nasdílíte na svůj profil. Blogy můžete též komentovat a seznamovat se tak s lidmi s podobnými zájmy, v případě firem tak rozšiřovat povědomí o značce či získávat nové zákazníky.

Závěrem

Tumblr je rozhodně zajímavá sociální síť a blog v jednom. Pravděpodobně fakt, o kterém jsme se již zmiňovali, tedy neexistence české lokace, způsobuje tu skutečnost, že v ČR tato platforma až tak výrazně populární není.

AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..