Windows 11 a Android

Spouštění aplikací pro Android ve Windows 11 možná zkomplikoval Google.

Spouštění aplikací pro Android ve Windows 11 prostřednictvím obchodu Amazon App Store je jednou z největších funkcí nového operačního systému firmy Microsoft. Google by to mohl, díky jeho novým zásadám pro vývojáře aplikací ale lehce zkomplikovat. Google po vývojářích chce, aby přijali nový standard Android App Bundle a odklonili se od formátu souboru APK.

Co přinesou Windows 11

Hlavní panel a Start

Start má novou barevnou ikonu v hlavním panelu, ve kterém se nově všechny připnuté ikony řadí doprostřed obrazovky. Připomíná to trochu macOS, ovšem je možné vrátit se k původnímu rozložení na levou stranu.

Microsoft z nabídky Start odstranil živé dlaždice a nahradil je běžnými ikonami. Ty důležité bude možné připínat na výchozí obrazovku, vždy se ale dostanete do seznamu všech nainstalovaných aplikací. Pod tímto menu dále najdete přístup k naposledy otevřeným programům a dokumentům, kdy vůbec nezáleží na jakém zařízení jste tak učinili.

Uspořádání oken

Windows 11 zavádí Snap Layouts, Snap Groups a Desktop, což usnadňuje rychlé uspořádání více oken na vašem počítači. Toto rozložení si též zapamatuje, takže jej lze přenášet při pohybu mezi monitory.

Samotná okna mají zaoblené rohy, které jsou mnohem výraznější ve srovnání se starší verzí systému Windows a zejména s ostrými hranami systému Windows 10.

Widgety

Windows 11 též dostává widgety. Tyto widgety žijí na vlastní samostatné obrazovce, kterou lze kdykoli stáhnout z levého okraje obrazovky. Jak je vidět na jiných platformách, widgety poskytnou rychlé informace ze všech vašich aplikací, které tuto funkci podporují.

Vylepšení pro dotykové obrazovky

Společnost Microsoft také vylepšila podporu pro zařízení s dotykovou obrazovkou. Operační systém změní své rozložení, když zjistí, že jste přešli do režimu tabletu, například na počítačích s odnímatelnými dotykovými displeji.

Microsoft Teams

Aplikace Microsoft Teams je integrována přímo do operačního systému. Teams je vimplementována do hlavního panelu a je v podstatě aplikací pro zasílání zpráv a videohovorů, kterou můžete použít k volání nebo posílání textových zpráv svým přátelům, rodině nebo kolegům.

Pro hráče

Pro hráče přináší Microsoft ze svých konzolí Xbox Series funkci Auto HDR, která umožní výstup HDR i u her, které HDR neobsahují. Další funkcí navrženou pro konzoly Xbox, která nyní přichází na PC, je DirectStorage, která využívá výhody moderního úložiště NVMe SSD a výrazně zrychluje dobu načítání her. Game Pass, předplacená služba pro hry, bude také integrována do operačního systému prostřednictvím nové aplikace pro Xbox.

Store a aplikace pro Android ve Windows 11

Společnost Microsoft také přepracovala svou aplikaci Store pro Windows 11. I když má zcela nové uživatelské rozhraní, které je navrženo tak, aby se načítalo a pracovalo rychleji, hlavní novou funkcí je podpora aplikace pro Android. Díky partnerství se společnostmi Amazon a Intel budou stávající aplikace pro Android k dispozici prostřednictvím obchodu Microsoft Store a budou spuštěny v systému Windows 11 bez jakýchkoli konkrétních úprav.

Možné komplikace aplikací pro Android

Nový formát Android App Bundle nahradí APK jako standardní formát. Jak jsme psali hned v úvodu, tak Google po vývojářích požaduje, aby přijali právě nový standard Android App Bundle a od formátu souboru APK se odklonili. To může ovšem přinést komplikace při spouštění aplikací pro Android ve Windows 11 prostřednictvím obchodu Amazon App Store. Formát Android App Bundle funguje totiž pouze s Google Play, což závisí na jeho službách, které zřejmě nepodporují Windows 11, tak jako právě je možné načítání pomocí souborů APK.

OS Windows v čase

1985 – Windows 1.0 * 1987 – Windows 2.0 * 1992 – Windows 3.0 a 3.1 * 1995 – Windows 95 * 1998 – Windows 98 a 98 SE * 2000 – Windows Millennium Edition * 2000 – Windows 2000 * 2001 – Windows XP * 2007 – Windows Vista * 2009 – Windows 7 * 2012 – Windows 8 * 2013 – Windows 8.1 * 2015 – Windows 10 * 2021 – Windows 11

AN

Úvodní obrázek: CC BY-SA remix Wikimedia


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..