Tečka a čTečka

Tečka a čTečka – Validační aplikace aneb Covid pas CZ

Tečka a čTečka jsou dvě mobilní aplikace, za kterými stojí Ministerstvo zdravotnictví ČR v rámci projektu Chytrá karanténa. Jedna obsahuje QR kód z certifikátu, ta druhá pak umí kódy přečíst a ukázat, zda-li jsou očkování či test na covid-19 provedeny v požadovaném intervalu. Tedy buď podle pravidel přeshraničního pohybu, nebo v rámci vstupu do prodejen, provozoven, na kulturní či sportovní akce apod.

Aby se to nepletlo, pojďme si obě aplikace jednoduše rozlišit..

Pro koho je určena Tečka a čTečka

Tečka – pro Držitele (běžné občany)

Tečka je určena držitelům Certifikátů o očkování či testování (tedy pro jejich QR kódy), takže pro běžné občany, kteří se potřebují certifikáty prokázat.

čTečka – pro Kontrolory

čTečka je naopak určena hlavně pro kontrolory, tedy pro ty, kteří potřebují vyhodnotit, jestli máte platné očkování či testování, tím že si přečtou váš QR kód zobrazený třeba právě v Tečce.

Podrobněji o aplikacích..

Tečka

Aplikace, ve které je QR kód zobrazovaný. QR kód je vybaven digitálním podpisem, který ho chrání proti padělání. Tečka aktualizuje svoje parametry, tedy validační pravidla a podpisové certifikáty států EU, přibližně každých 24 hodin.

Do Tečky lze nahrát více certifikátů (např. členů rodiny), a to tím, že daný certifikát stáhnete na: ocko.uzis.cz nebo můžete naskenovat QR kód z certifikátu, který už máte stažený. Platnost certifikátu staženého v Tečce půjde ověřit i bez přístupu k internetu.

Aplikace je dostupná na pro mobilní telefony s operačními systémy iOS a Android. Stahovat můžete z níže uvedených odkazů.

čTečka

Aplikace umí přečíst QR kód právě z Tečky, ale i z papírového certifikátu nebo certifikátu staženého např. v mobilním telefonu. QR kód je vybaven digitálním podpisem, který ho chrání proti padělání. Při kontrole certifikátu se QR kód naskenuje pomocí fotoaparátu telefonu, a tím se ověří podpis – display telefonu se rozsvítí zeleně, pokud je certifikát platný a červeně, pokud je neplatný. V detailu certifikátu bude vidět jméno osoby, datum narození, platnost certifikátu a jakou vakcínou bylo očkování provedeno.

I tady je aplikace je dostupná pro mobilní telefony jak s operačními systémy iOS, tak i pro Android. Opět si ji můžete stáhnout z odkazů níže.

Uživatelská hodnocení aplikace Tečka

Recenze a hodnocení aplikace Tečka jak v App Store tak Google Play mají celkem slušná ohodnocení od uživatelů. Hlavními výtkami jsou nemožnost skrytí již neplatných certifikátů o testech a neexistující jiná jazyková verze než čeština.

Hodnocení AzaNovin

Jak to bylo s elektronickými produkty z dílny státu v minulosti víme, takže tady můžeme být potěšeni, že aplikace je opravdu povedená. Pokud vývojáři vyslyší připomínky uživatelů pro nějakou příští aktualizaci, pak budeme, myslíme, všichni nadmíru spokojeni. K již zmiňovaným nedostatkům, tedy pouze češtině a nemožnosti skrytí či odstranění neplatných testování, bychom přidali ještě jednu výtku – AppGallery. Ano, zvykněme si na to, že tu jsou již tři hráči, a že řada občanů používá smartphony Huawei. I ti by měli mít možnost se mobilem prokazovat svými certifikáty prostřednictvím „státní“ aplikace.

AN

Komentáře

4 komentáře: „Tečka a čTečka – Validační aplikace aneb Covid pas CZ“

  1. […] Tečka a čTečka – Validační aplikace aneb Covid pas CZ […]

  2. […] Tečka a čTečka – Validační aplikace aneb Covid pas CZ […]

  3. […] Tečka a čTečka – Validační aplikace aneb Covid pas CZ […]

  4. […] Tečka a čTečka – Validační aplikace aneb Covid pas CZ […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..