Avast sídlo společnosti

Převezme český Avast americká firma NortonLifeLock?

Česká antivirová firma Avast možná už brzy změní majitele. Jedná totiž o svém prodeji s americkou společností NortonLIfeLock, jako první s touto informací přišel deník Wall Street Journal. Hodnota případné transakce by mohla dosáhnout 173 miliard korun a mohla by se uskutečnit do konce měsíce.

Americký softwarový gigant NortonLifeLock, dříve známý jako Symantec, chce koupí českého programu posílit spotřebitelský software. Americký list odhaduje hodnotu transakce na více než osm miliard dolarů, tedy zhruba 173 miliard korun. Vychází přitom z tržní hodnoty Avastu, která se nyní pohybuje okolo 5,2 miliardy liber (155,7 miliardy korun) a připočítává k ní provizi, která se tradičně pojí s obchody v podobné hodnotě. Pokud ani jedna ze stran od dohody neustoupí, mohla by být uzavřena koncem měsíce, uvedl Wall Street Journal.

Avast ve svém tiskovém prohlášení uvedl, že pokud se transakce uskuteční, bude kupní cena uhrazena kombinací hotovosti a akcií. Upozornil však, že není jisté, zda se podaří dohody o převzetí dosáhnout. Podle britských pravidel o akvizicích má nyní NortonLifeLock na předložení pevné nabídky na převzetí Avastu čas do 11. srpna.

Avast Software

Avast Software je česká nadnárodní společnost zabývající se počítačovou bezpečností. Byla založená roku 2010 jako následník družstva Alwil Software, jehož historie sahá až do roku 1988. Zakladateli firmy jsou Pavel Baudiš a Eduard Kučera. Sídlem společnosti je budova Enterprise na Pankráci v Praze. Akcie Avastu jsou obchodovány na pražské a londýnské burze.

Avast Antivirus

Avast antivirus logo

Avast Antivirus je antimalware program vyvíjený od roku 1988. Je dostupný ve 45 jazycích. Od svého vydání se verze Avast Free Antivirus stala jedním z nejpopulárnějších plnohodnotných freewarových antivirových řešení pro uživatele Microsoft Windows. Verze Avast Free a Premium mobile Security chrání také telefony nebo tablety postavené na systému Android.

Antivirový program je zdarma pro koncové uživatele a nově i pro malé a střední podniky a je jedním z nejpovedenějších softwarových řešení, které vzniklo v České republice. Existuje také placená verze Avast Pro Antivirus, Avast Internet Security, Avast Premier a pro firmy určené verze Avast Endpoint Protection a Avast Endpoint Protection Plus.

Akvizice firmy

V roce 2016 společnost Avast odkoupila svého konkurenta firmu AVG Technologies za 1,3 miliardy dolarů. V následujícím roce též převzala britskou technologickou firmu Piriform, čímž získal známý a oblíbený produkt pro čištění a optimalizaci nejen počítačů CCleaner.

NortonLifeLock

Společnost NortonLifeLock (dříve se jmenovala Symantec) sídlí v americkém městě Tempe v Arizoně. Její tržní hodnota je 16 miliard dolarů. Dne 9. srpna 2019 společnost Broadcom Inc. oznámila, že po pokusu o koupi celé společnosti získá softwarovou divizi Enterprise Security společnosti Symantec za 10,7 miliardy dolarů. Prodej byl uzavřen 4. listopadu 2019 a následně společnost přijala název NortonLifeLock. Společnost poskytuje software a služby v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Norton Antivirus

Norton antivirus logo

Největším, stěžejním a nejznámějším produktem je antivirový program Norton AntiVirus. Zabezpečuje a kontroluje emailové zprávy, chatové zprávy a všechny soubory automatickým odstraňováním virů, červů a trojských koní. Funkce nové verze detekují i některá nevirová ohrožení jako například spyware.

AN
Úvodní obrázek: CC BY-SA 3.0 wikipedia


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Převezme český Avast americká firma NortonLifeLock?“

  1. […] Převezme český Avast americká firma NortonLifeLock? […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..