Apple cloud

Apple zvyšuje výdaje na cloud a spoléhá na Google.

Vzhledem k tomu, že Apple přesouvá stále více svých služeb do cloudu a čím dál více jeho uživatelů využívá iCloud pro knihovnu fotografií a ukládání souborů, tak požadavky na infrastrukturu společnosti neustále rostou. Ačkoli firma spravuje mnoho svých vlastních datových center, spoléhá se též na cloudové společnosti třetích stran.

Apple a Google Cloud

Výdaje společnosti na služby Google Cloud se meziročně údajně zvýšily až o 50% a v letošním roce by měly dosáhnout přibližně 300 milionů USD za správu více než 8 exabajtů celkových dat.

Apple je nyní zjevně největším zákazníkem společnosti Google, následuje ByteDance (mateřská společnost aplikace TikTok). Společnost „nakousnutého jablka“ drží 8 exabajtů dat pomocí Google Cloud, ByteDance je v oblasti 500 petabajtů, to jest 16x méně.

Dle dostupných informací je velikost Applu tak velká, že jim Google dal kódové označení „Bigfoot“. Samozřejmě jsou všechna osobní uživatelská data uložená na serverech Google šifrována pomocí klíčů vlastněných výhradně společností Apple, takže bezpečnost dat uživatelů se nijak neliší od toho, kdyby byla data uložena na 100% vlastních serverech.

Přesto je ale logické si myslet, že společnost by nejraději používal svá vlastní zařízení než služby třetích stran. Spekuluje se ovšem o tom, že potřeby cloudového úložiště Apple rostou prostě rychleji, než je firma schopna nasadit svoji vlastní infrastrukturu, a právě proto se více spoléhá na Google.

ICloud

iCloud je služba typu cloud od společnosti Apple, představená v červnu 2011 a integrovaná do všech zařízení společnosti. Myšlenka iCloudu je, že uživatelský obsah je uložen na serveru u společnosti Apple a uživatel může tato data synchronizovat a měnit. iCloud podporují základní aplikace, jakými jsou například Kontakty, Kalendář, Mail nebo iTunes.

Vedle toho Apple nabízí i vývojářské nástroje, jež lze použít pro začlenění iCloudu do aplikací třetích stran. Oproti jiným službám typu cloud má iCloud tu výhodu, že je integrován na úrovni operačního systému jako takového, a tudíž, aby uživatel mohl využívat iCloud, nemusí se nikde registrovat (stačí mu Apple ID).

AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Apple zvyšuje výdaje na cloud a spoléhá na Google.“

  1. […] Apple zvyšuje výdaje na cloud a spoléhá na Google. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..