Datová schránka

Datová schránka, vy ji ještě nemáte? 300 tisíc lidí už ano.

Pokud nechcete chodit osobně na úřady nebo na poštu, pak je pro vás ideálním řešením Datová schránka. V České republice si ji v současnosti zřídilo již 300 tisíc fyzických osob. Mimochodem je to skoro dvojnásobný počet oproti počátku letošního roku. Celkový počet Datových schránek je v Česku 1,33 milionu, tedy když k fyzickým osobám připočteme úřady a právnické osoby.

Co je Datová schránka?

Díky informačním technologiím Datová schránka zásadně mění způsob doručování, tedy přijímání a podávání úředních dokumentů. Pomocí Datové schránky je možné zasílat dokumenty v elektronické podobě orgánům veřejné moci a také je takto od nich přijímat. V České republice máme Datové schránky od 1. července roku 2009.

Způsob komunikace prostřednictvím Datových schránek nahrazuje klasický způsob doručování v listinné podobě, protože zákon o datových schránkách zrovnoprávňuje papírovou a elektronickou verzi zasílaného dokumentu. Orgánům veřejné moci a určitým skupinám právnických a podnikajících fyzických osob jsou datové schránky zřízeny automaticky ze zákona, všem ostatním na základě jejich žádosti.

Orgány veřejné moci jsou povinny posílat dokumenty adresátům přednostně do datové schránky, mají-li ji zřízenu, a vzhledem k právní fikci doručení tak mají subjekty, jimž schránka byla zřízena, de facto povinnost si z ní dokumenty vyzvedávat. Cílem datových schránek je efektivnější, tedy rychlejší, levnější a spolehlivější veřejná správa, což pozitivně pocítí každý z vás.

Zvýšený zájem v době pandemie

Zájem o Datové schránky začal stoupat zejména během koronavirové krize. Zatímco na začátku loňského roku mělo svou datovou schránku 159 000 fyzických osob, letos v lednu to bylo 224 000 a v minulých dnech jejich počet dosáhl úrovně 300 000.

Automatické zavedení Datové schránky od roku 2023

Automatické zavedení datových schránek pro občany po použití jejich elektronické identity bude zavedeno od roku 2023. Tato skutečnost je součástí zákona, který má mimo jiné usnadnit sdílení informací mezi úřady a urychlit digitalizaci státní správy.

Občanům bude automaticky zavedena Datová schránka do dvou týdnů po použití jejich elektronické identity. Datovou schránku bude možné do dvou týdnů deaktivovat a vyhnout se tak tomu, že úřady budou lidem bez jejich vědomí do schránek posílat informace a rozhodnutí.

Datová schránka – Zřízení na pár kliknutí online

Způsobů jak zažádat o zřízení Datové schránky je v současné době několik:

  • Písemně v listinné podobě
Datová schránka eIdentita

Nás bude pro tento článek zajímat poslední možnost, tedy „Online po přihlášení přes portál eIDENTITA.CZ“

Datovou schránku tedy můžete pohodlně zřídit online s pomocí přihlašovací metody, jakou se hlásíte do svého internetového bankovnictví (pokud je Vaše banka již připojena do eIDENTITA.CZ).

Zřízení datové schránky fyzické osoby a podnikající fyzické osoby lze vyřídit online v prostředí klientského portálu datových schránek. Při přihlášení přes portál eIDENTITA.CZ prostřednictvím metod se značnou nebo vysokou úrovní záruky, jako je například eObčanka, Bankovní identita, Mobilní klíč etc., je po zadání on-line žádosti datová schránka zřízena i zpřístupněna bezodkladně.

Poštovní datová zpráva

Datová schránka neslouží jen pro komunikaci s úřady, za stanovený poplatek můžete poslat Poštovní datovou zprávu (PDZ). Tímto způsobem můžete posílat například faktury, upomínky, smlouvy, objednávky, potvrzení nebo certifikáty, zkrátka to, u čeho chcete právně prokázat, že jste dokument odeslali v pořádku a včas. Poštovní datovou zprávu si mohou vzájemně posílat právnické osoby, podnikající fyzické osoby nebo občané.

Cena jedné Poštovní datové zprávy je v současnoti 5,00 Kč. Tato částka se vám odečte z kreditu, který jste si před tím nabili v datové schránce (pro ty, kteří posílají PDZ jen občas). Pak máte možnost posílat Poštovní datové zprávy do všech schránek, které mají aktivovány příjem Poštovních datových zpráv.

Datová schránka – Závěr

V dnešní době již nenajdete na ulicích měst a obcí veřejné telefonní budky. Všichni máme nějaký mobil, tak jich již není potřeba. Moderní doba chvátá ku předu, a elektronická komunikace, dříve či později, nahradí tu klasickou listinnou. Datová schránka je efektivnější, rychlejší, levnější a pohodlnější způsob komunikace. Ušetří vám spostu času, který byste museli trávit třeba ve frontách na úřadech a vše vyřídíte z pohodlí vašeho domova.

AN


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Datová schránka, vy ji ještě nemáte? 300 tisíc lidí už ano.“

  1. […] Datová schránka, vy ji ještě nemáte? 300 tisíc lidí už ano. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..