Mobilní OS

Mobilní operační systémy.

Android, iOS, KaiOS, Tizen a HarmonyOS jsou mobilní operační systémy, které jsou v současné době relevantními a používanými systémy na mobilních zařízeních. První dva, tedy iOS a Android, jsou samozřejmě naprosto dominujícími, ovšem i ostatní si ukusují část trhu. Koneckonců konkurence je vždy zdravá a ve světě technologií nemusí být vždy vše natrvalo. Vzpomeňme kdysi slavného finského výrobce mobilních telefonů Nokia a operační systém Symbian.

Mobilní operační systémy

Android

Android - mobilní operační systémy

Android je celosvětově nejrozšířenější a nejpoužívanější mobilní operační systém, který je založený na jádře Linuxu a je dostupný jako otevřený software, tedy open source. Je používán na smartphonech, tabletech, chytrých televizích a dalších zařízeních. Jeho vývoj vede firma Google pod hlavičkou konsorcia firem Open Handset Alliance a výrobci různých zařízení mohou Android upravovat při dodržení stanovených podmínek. Název je často doplněn o název prostředí, které vyvíjí sám vývojář.

Přestože je vlastní operační systém Android otevřený software, je tak silně spojen s proprietárními službami, že ho nemá smysl provozovat bez nich. Na tabletech je Android nejprodávanějším systémem od roku 2013 a na mobilních telefonech je dominantní dle jakéhokoliv pohledu.

iOS

iOS operační systém

iOS je mobilní operační systém čistě jen pro telefony iPhone společnosti Apple. Nejdříve byl jako iPhone OS vyvinut na základě macOS pro původní iPhone uvedený na trh v roce 2007, později byl ovšem upraven i pro další mobilní zařízení jako je multimediální přehrávač iPod touch a tablet iPad. Nyní jsou z něj odvozené samostatné operační systémy iPadOS pro iPady, tvOS pro mediální konzoli Apple TV a watchOS pro hodinky Apple Watch. Apple pravidelně každý rok vydává novou verzi svého operačního systému.

iOS je druhý nejrozšířenější mobilní systém na světě. Na rozdíl od Androidu systém iOS není určen pro ostatní výrobce, lze jej instalovat pouze a jen na výrobky Apple. Vyznačuje se také větší uzavřeností, například jej nelze přizpůsobit pomocí nástaveb nebo do něj instalovat jiné aplikace než schválené Applem a publikované v obchodě App Store.

KaiOS

KaiOS - Mobilní operační systémy

KaiOS je mobilní operační systém, který je založený na Linuxovém jádru. Stejně jako Firefox OS využívá aplikací napsaných v programovacím jazyce HTML5. Technická nenáročnost tohoto jazyka umožňuje celkem snadno vytvářet jednoduché aplikace, které spustíte i na tlačítkovém telefonu. Cílovou skupinou tohoto operačního systému jsou tak zejména lidé, kteří si nechtějí pořizovat telefon s dotykovým displejem, ale chtějí využívat alespoň částečně, výhody připojení k internetu a použití aplikací. Nemusí se však jednat jen o ně. Operační systém KaiOS je zajímavou variantou také pro uživatele, kteří chtějí vyrazit na místa, kde se o svůj smartphone bojí, nebo potřebuje větší odolnost, případně výdrž baterie.

Mezi výhody tohoto systému patří mnohem větší výdrž baterie a také celková odolnost zařízení. Zejména displeje, který díky své velikosti není tak náchylný na rozbití. Chytré tlačítkové telefony s KaiOS mohou kromě aplikací známých z Androidu počítat také s podporou s podporou LTE, WiFi, NFC, nebo možností dual-sim. Mobilní operační systém KaiOS má také svůj vlastní obchod s aplikacemi nazvaný Kai Store. Nechybí ani známé a populární aplikace z Google Play jako například Google Mapy, Facebook, Twitter, nebo YouTube, či Asistent Google. Mimo to KaiOS také nabízí vlastní řešení pro e-mailového klienta a videohovory.

Tizen

Tizen - Operační systém

Tizen je název operačního systému, na jehož vývoji se společně podílejí společnosti Linux Foundation, Samsung, Tizen Association a Intel. Systém využívá linuxové jádro a je určen zejména pro použití na mobilních zařízeních (mobilní telefony, tablety), ale také např. u pokročilých fotoaparátů, chytrých televizí, hodinek apod. První produkt s tímto OS byl vydán v roce 2013.

Tizen nyní vyvíjí hlavně Samsung jako open source, do vývoje ale přispěl Intel a Nokia, protože to byl původně jejich projekt, který vychází z částí systémů jako Maemo (Nokia), MeeGo (Linux), Moblin (Intel) a Bada (Samsung). Je to takový slepenec všeho možného, na kterém se dnes podílí několik organizací. Aplikace pro tento systém se vyvíjí pomocí C++ a HTML5.

HarmonyOS

HarmonyOS - Mobilní operační systém

Harmony OS je open sorce operační systém společnosti Huawei. Je založený na mikrokernelu a určený je pro široké spektrum zařízení. Harmony OS má podporovat smartphony, chytré reproduktory, počítače, chytré hodinky, bezdrátová sluchátka, auta, televize a tablety. Šéf značky Huawei dokonce potvrdil, že Harmony OS podporuje zařízení s různou velikostí paměti RAM, od kilobajtových až po gigabajtové.

Systém je rovněž kompatibilní s HTML5, Linuxem a Android aplikacemi, které je možné na Harmony OS spouštět. Vývojáře potěší, že ARK Compiler v systému HarmonyOS podporuje Kotlin, Javu, Javascript, C, and C++. Každopádně tento mobilní operační systém je prozatím na smartphonech určen téměř výhradně pro čínský trh. Ale ten je zase značně obrovský. Jestli se mu podaří proniknout i na další trhu, to ukáže čas.

Historie dvou nejrozšířenějsích mobilních operačních systémů.

Historie Androidu

První komerční verze Androidu se na světě objevila 23. listopadu 2008. Už to samo o sobě ale bylo velké vítězství, jemuž předcházel dlouhý vývoj. To už Android vlastnil Google, a jeho financování bylo tedy zcela evidentně zajištěno. Google ovšem operační Android nevymyslel, počátky samotného nápadu jsou ještě o něco starší.

Za původním nápadem na operační systém Android stáli tři lidé, a to Andy Rubin, Nick Sears a Chris White. Všichni tři měli za sebou mnohaleté zkušenosti v komunikacích a programování. Jejich cílem bylo vytvořit operační systém, který by učinil mobilní telefon soběstačnější a více si uvědomoval svého majitele a jeho potřeby. Založili proto v americkém městě Palo Alto společnost Android, Inc, jejímž cílem bylo tento operační systém vytvořit. Společnost pracovala ve velkém utajení a měla už od začátku problémy s financemi, až ji nakonec v roce 2005 odkoupil Google. Všichni klíčoví zaměstnanci v ní přitom zůstali.

V prosinci 2006 se konečně vývojovému týmu podařilo dostat do světa první prototyp svého operačního systému. Ten se jmenoval Sooner a hodně připomínal operační systém Blackberry OS – nepodporoval ještě dotekovou obrazovku a měl naopak fyzickou klávesnici. O téměř rok později vzniklo konsorcium Open Handset Alliance, jehož součástí se stal jak Google, tak velké množství jiných společností zabývajících se výrobou mobilních technologií včetně Intelu, Samsungu, NVIDIE, HTC, Qualcommu, LG a dalších.

Google pak oznámil, že jeho cílem je vytvořit systém, jež bude fungovat na tisícovkách různých modelů a 5. listopadu 2007 přišla na svět už konečně betaverze prvního Androidu, jak ho známe – otevřenou platformu, neomezenou na konkrétního výrobce hardwaru a s ovládáním primárně přes dotykovou obrazovku. Proto se tento den dodnes slaví jako narozeniny tohoto operačního systému. Prvním komerčně dostupným telefonem s Androidem se pak stal 23. listopadu 2008 HTC Dream.

Historie iOS

Když Steve Jobs představil iOS/iPhone na MacWorld Conference & Expo 9. ledna 2007, mluvil o něm jako o upravené verzi systému OS X. Prvotní literatura společnosti Apple ho nazývala iPhone OS, změna názvu na iOS proběhla až o několik let déle. I když iOS byl na svou dobu inovativní a velmi pokrokový, chyběly mu v dnešní době neodmyslitelné funkce.

Když iPhone OS 29.června 2007 vyšel, obsahoval jen 16 předinstalovaných aplikací s tím, že nové se nedaly stahovat, protože v té době ještě neexistoval App Store. iPhone OS v té době obsahoval následující aplikace: Mail, iPod, Kalendář, Fotky, Hodinky, SMS, Safari, Poznámky, YouTube, Kalkulačku, Mapy, Nastavení, Fotoaparát, Počasí, Akce a Telefon, přičemž později přibyl v podobě aktualizace iTunes Store. Steve Jobs tehdy vývojářům třetích stran vzkázal, aby vyvíjeli webové aplikace, které se budou v iOS zařízeních používat jako nativní. Později však Apple vydal první iOS SDK, čímž změnil svůj názor a v roce 2008 byl spuštěn iTunes App Store.

Největší novinkou druhé generace iPhone OS byla možnost stahovat a vyvíjet aplikace pro App Store, který byl oficiálně spuštěn spolu s vydáním nového systému 8. července 2008. V ten den byl také představen iPhone 3G. Uživatelé měli tehdy přístup pouze k tisícům aplikací od vývojářů třetích stran. iPhone získal pomocí App Store obrovský náskok před tehdy začínající konkurencí, protože jako jediný smartphone nabízel dokonalý ekosystém.

Dalšími významnými novinkami v iPhone OS 2 byly Push Notifikace které nově fungovaly i s aplikací Mail a přidání stránek domovské obrazovky, což mělo za následek neustálé přibývání aplikací. Přibyly také ikony v kontaktech, možnost udělat fotografii domácí obrazovky (screenshotu) a možnost otevírání dokumentů MS Office, objevila se rodičovská ochrana a možnost vytvářet Genius Playlist v aplikaci iPod.

AN

Úvodní obrázek: Pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

8 komentářů: „Mobilní operační systémy.“

  1. […] Mobilní operační systémy. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..