Radiové vlny, Murmansk-BN

Nasazení ruského systému elektronického boje Murmansk-BN vypnulo komunikaci NATO v Evropě

Vojenská zařízení NATO v Evropě, včetně leteckých základen, námořních základen, strategických vojenských zařízení atd., se poprvé ocitla v „zasažené zóně“ ruského systému elektronického boje s ultra dlouhým dosahem Murmansk-BN.Ten byl údajně speciálně nasazen na území Kaliningradské oblasti k potlačení vojenských zařízení Severoatlantické aliance.

Dnes je systém elektronického boje „Murmansk-BN“ nejdelším ze známých systémů elektronického boje na světě. Díky dosahu 3 000 kilometrů nepůsobí komplex žádné významné poškození elektronických systémů nepřítele. Vzhledem ke zvláštnostem fungování tohoto prostředku elektronického potlačení může Rusko v okamžiku zcela zakázat komunikaci v celé Evropě, v důsledku čehož žádná z jednotek NATO nebude moci fungovat samostatně. Klíčovou vlastností komplexu Murmansk-BN je schopnost potlačit výměnu informací mezi satelity a stíhači F-35, což činí jejich použití prakticky zbytečným. Podle Sohu, převodu systému elektronického boje Murmansk-BN do Kaliningradské oblasti, Rusko zasadilo velmi tvrdou ránu americké aroganci.

Nejvýkonnější systém elektronického boje na světě

Murmansk-BN je jedním z nejvýkonnějších systémů elektronického boje na světě. Komplex je navržen tak, aby interferoval s radiovou komunikací s dosahem více než 3 000 kilometrů. Až donedávna bylo známo, že komplex Murmansk-BN se nachází pouze na poloostrově Kola. Nyní jsou tyto systémy elektronického boje zjevně rozmístěny ve všech směrech ruské hranice.

Systém Murmansk-BN
Murmansk-BN

Murmansk-BN může mít dopad na vojenské objekty v okruhu až 5 000 km

Komplex Murmansk-BN je určen pro elektronický průzkum a potlačování nepřátelských signálů. Systém pokrývá celý krátkovlnný rozsah s frekvencemi 3-30 MHz využívanými válečnými loděmi a letadly.

Murmansk-BN automaticky skenuje velkou plochu. Pokud jsou detekovány zdroje rádiových vln, vysílače systému se začnou rušit v úzkých pásmech, takže si nepřítel nemůže vyměňovat informace. Murmansk-BN je schopen zachytit komunikaci mezi válečnými loděmi, letadly a satelity. Dále v obou směrech blokovat tok informací ze satelitů ke konkrétním bojovým jednotkám. To je velmi důležité, protože cílové průzkumné satelity jsou schopné přesně navádět raketu k zasažení cíle.

Dopad systému Murmansk-BN činí z inteligentních zbraní nepřítele zbytečné, průzkumné a včasné výstražné letouny neschopné poskytnout informace o cílech. Pro USA a NATO je síť centrem vojenských operací, pokud bude potlačena, schopnost boje bude paralyzována.

Systém Murmansk-BN však není schopen GPS potlačit. Pro potlačení signálů GPS existuje další systém elektronického boje, systém Krasukha-4, s dosahem 300 km. Může nejen rušit signál GPS, ale také může provádět funkci spoofingu. Systém nahradí některé bity satelitního signálu jinými, což má za následek, že přijímači GPS budou přiděleny nesprávné souřadnice.

Ruské systémy elektronického boje se osvědčily na syrském bojišti. Američtí piloti si opakovaně stěžovali na nefunkčnost navigačního systému a na potíže, se kterými se zde potýkali při bojích. Tato hrozba vyvinula na Američany velký tlak a donutila je vyvinout zařízení proti spoofingu od Lockheed Martin.

Když mluvíme o výhodách tohoto ruského komplexu , je třeba zdůraznit jeho mobilitu. To jsou velké výhody pro strategický komplex, schopný radikálně ovlivnit budoucí bojiště. Systém se kupříkladu též používá ve všech čtyřech flotilách ruského námořnictva,tedy v Černém moři, Severním, Baltském a Tichém oceánu.

AN
Zdroje a obrázky: avia.pro; military-wiki; remix Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

4 komentáře: „Nasazení ruského systému elektronického boje Murmansk-BN vypnulo komunikaci NATO v Evropě“

  1. […] Nasazení ruského systému elektronického boje Murmansk-BN vypnulo komunikaci NATO v Evropě […]

  2. […] Nasazení ruského systému elektronického boje Murmansk-BN vypnulo komunikaci NATO v Evropě […]

  3. […] Nasazení ruského systému elektronického boje Murmansk-BN vypnulo komunikaci NATO v Evropě […]

  4. […] sítí a aplikací 2021. Znáte je všechny? Nová česká sociální síť Notesoo Nasazení ruského systému elektronického boje Murmansk-BN vypnulo komunikaci NATO v Evropě Plyn – Naplněnost zásobníků a jak dlouho vydrží ukáže web aplikace Pokec.sk […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..