Ecosia vyhledávač

Ecosia – webový vyhledávač, který vysazuje stromy

Ecosia je vyhledávač vyvinutý v Berlíně, který věnuje 80 % firemních zisků na vysazování stromů, a to různým environmentálním neziskovým organizacím z oblasti zalesňování.

Společnost Ecosia byla založena Christianem Krollem, generálním ředitelem společnosti Ecosia, v prosinci roku 2009. Christian Kroll vystudoval obchodní administrativu v Norimberku a rozhodl se cestovat po světě, aby získal inspiraci pro obchodní model s pozitivním sociálním dopadem.

Jak Ecosia vydělává peníze?

Jako každý jiný vyhledávač i Ecosia vydělává peníze za klikání na reklamy, které se zobrazují nad výsledky vyhledávání a vedle nich. Reklamy na Ecosia jsou jasně označeny jako reklamy a jsou to textové odkazy na webové stránky, které platí za každé kliknutí uživatelem. Reklamy dodává partner Ecosie Bing, který společnosti Ecosia platí podíl z příjmů generovaných těmito reklamami.

Jak vysadíte jeden strom?

Financování výsadby jednoho stromu vyžaduje přibližně 45 vyhledávání. Závisí to na kliknutích na reklamy a na tom, jaké příjmy z reklam ve vyhledávání generují společnosti Ecosia. Takže to může být třeba i méně vyhledávání.

Uhlíkově negativní vyhledávač

Vysazením stromů a vyrovnáním spotřeby energie obnovitelnými zdroji každé vyhledávání pomocí Ecosie ve skutečnosti odstraní 1 kg CO2 ze vzduchu, což z Ecosie dělá uhlíkově negativní vyhledávač. Dejme si krapet matematiky: průměrné vyhledávání generuje příjmy kolem 0,005 EUR. Zasazení stromu stojí zhruba 0,25 €, což znamená, že Ecosia může zasadit jeden strom každých 50 vyhledávání. V průměru každý z těchto stromů odstraní 50 kg CO2 během očekávané 15leté životnosti.

Jak dobré jsou výsledky vyhledávání?

Výsledky vyhledávání a reklamy ve vyhledávání společnosti Ecosia používají technologii Microsoft Bing. Přesněji řečeno Ecosia používá vyhledávací technologii Bing, ovšem vylepšenou o vlastní algoritmy. Bing je vyhledávač od Microsoftu a byl spuštěn v červnu 2009, tedy jen pár měsíců před založením Ecosie. Bing je po Googlu druhým největším vyhledávačem v USA. Při vašem hledání se tedy dá předpokládat, že dostanete dosti podobné výsledky, jako kdybyste použili právě Bing.

Ecosia a transparentnost

Ecosia si dosti zakládá na maximální transparentnosti. Pravidelně tedy publikuje své finanční zprávy a doklady o vysazení stromů. Každý uživatel tak může mít přehled o každém centu, který Ecosia vydělá a utratí.

AN
Zdroje a obrázky: ecosia.org


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Ecosia – webový vyhledávač, který vysazuje stromy“

  1. […] Ecosia – webový vyhledávač, který vysazuje stromy […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..