Moskevské metro

Moskevské metro má platební systém pro rozpoznávání obličeje, což vyvolává obavy o soukromí

Moskevské metro už před několika dny zavedlo novou technologii rozpoznávání obličeje, která zákazníkům umožňuje platit za jízdy pouze pomocí jejich tváří. Nová služba, Face Pay vyžaduje, aby cestující nahráli svou fotografii, bankovní kartu a informace o kartách metra do mobilní aplikace. Cestujícím to pak umožňuje projít turnikety pouhým pohledem na kamery umístěné poblíž.

Face Pay

Platební systém Face Pay byl spuštěn na více než 240 stanicích napříč moskevským metrem, nejrušnějším evropským systémem metra s přibližně 9 miliony cestujících denně. „Moskva je první na světě, jenž zavedla Face Pay v takovém měřítku. Technologie je nová a velmi složitá, budeme i nadále pracovat na jejím vylepšování,“ napsal například na Twitteru starosta Moskvy Sergej Sobyanin.

Místostarosta Moskvy pro dopravu Maxim Liksutov v tiskové zprávě uvedl, že jeho ministerstvo očekává, že se do systému Face Pay během příštích dvou až tří let zaregistruje 10% až 15% cestujích. Také dodal, že jiné platební systémy nezmizí a dále se budou používat jako doposud.

Zastánci soukromí bijí na poplach

Zatímco ruští představitelé tuto technologii propagovali jako způsob, jak zkrátit čekací doby, zejména ve špičce, pak zastánci soukromí vyjádřili obavy z rozšíření ruského státního dozorového aparátu Face Pay.

„Je to nebezpečný nový krok v ruském úsilí o kontrolu nad svým obyvatelstvem,“ řekl kupříkladu listu The Guardian Stanislav Shakirov, zakladatel skupiny pro ochranu soukromí a vládní transparentnost Roskomsvoboda. „Posouváme se blíže k autoritářským zemím, jako je Čína, které ovládly obličejovou technologii,“ dodal Shakirov. „Moskevské metro je vládní instituce a všechna data mohou skončit v rukou bezpečnostních služeb.“

Moskva nedávno rozšířila svou síť CCTV kamer a nainstalovala přibližně 175 000 z plánovaných 200 000 sledovacích kamer. Agentura Reuters ovšem mimojiné už v roce 2020 uvedla, že Moskva použila kamery k potlačení protestů proti prezidentu Vladimiru Putinovi.

AN
Zdroje a obrázky: insider; guardian; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..