Nejlepší open source software roku 2021

Nejlepší open source software roku – InfoWorld Bossie Awards 2021

InfoWorld Bossie Awards 2021 ocenil nejlepší open source software roku pro vývoj softwaru, DevOps, analýzu dat a strojové učení. „Peníze možná nerostou na stromech,“ tvrdí InfoWorld, „ale rostou v repozitářích GitHubu.“

„Projekty s otevřeným zdrojovým kódem produkují nejcennější a nejsofistikovanější software na planetě, který si lze zdarma vzít, čímž se dramaticky snižují náklady na informační technologie pro všechny společnosti…“ Tak se pojďme podívat na to, koho známý americký server o informačních technologiích InfoWorld ocenil cenou Bossie (Best of Open Source Software). Celkem jich bylo 28.

Nejlepší open source software roku 2021

Svelte a SvelteKit

SvelteKit - Nejlepší open source software roku 2021

V oblasti inovativních open source front-endových JavaScript frameworků jsou Svelte a jeho full-stack protějšek SvelteKit nejvizionářštější možná i nejambicióznější a ze všech. Svelte začal tím, že narušil status quo přijetím strategie kompilace, a posunul se vpřed díky vynikajícímu výkonu, pokračujícímu vývoji a vynikající zkušenosti pro vývojáře. SvelteKit, který si nyní prochází veřejnou beta verzí, pokračuje v tradici Svelte tím, že přijímá nejnovější nástroje a činí z nasazení do prostředí bez serveru vestavěnou funkci.

Minikube

Minikube

Jak název napovídá, Minikube je miniaturní cluster Kubernetes, který běží na ploše. Není vyžadován žádný virtuální stroj. K zprovoznění také nepotřebujete distribuci Linuxu na MacOS nebo Windows; Minikube funguje napříč platformami. Podporuje také více kontejnerových běhových prostředí (Docker, CRI-O nebo Containerd). S Minikube nativně pracuje celá řada platforem pro kontinuální integraci. Nejlepší na tom je, že protože je to Kubernetes, můžete v případě potřeby použít nástroje a komponenty ze samotného Kubernetes.

Pixie

Pixie - Nejlepší open source software roku 2021

Pixie je nástroj pro aplikace Kubernetes, který dokáže zobrazit stav vašeho clusteru na vysoké úrovni, jako jsou mapy služeb, prostředky clusteru a provoz aplikací, a také se ponořit do podrobnějších zobrazení. Pixie používá eBPF k automatickému sběru telemetrických dat a shromažďuje, ukládá a dotazuje se na všechna telemetrická data lokálně v clusteru s využitím méně než 5 % CPU clusteru. Případy použití pro Pixie zahrnují monitorování sítě v rámci clusteru, stav infrastruktury, výkon služby a profilování databázových dotazů.

FastAPI

FastAPI

Django a Flask jsou již léta předními webovými frameworky Pythonu. FastAPI umí více než soutěžit s těmito webovými frameworky v rychlosti vývoje a provádění. FastAPI je skutečně moderní webový framework v Pythonu, napsaný od základu tak, aby ve výchozím nastavení používal komponenty typu hinting, async a high-speed. Jak název napovídá, jedním z běžných případů použití pro FastAPI je rychlé vytvoření výkonných webových rozhraní API vyhovujících standardům. FastAPI se však stejně dobře hodí pro vytváření konvenčnějších webových stránek.

Crystal

Crystal - Nejlepší open source software roku 2021

Projekt, jehož cílem je dodat programovací jazyk s rychlostí C a výrazností Ruby, Crystal je ve vývoji již několik let. S vydáním Crystal 1.0 počátkem tohoto roku je nyní jazyk dostatečně stabilní, aby jej bylo možné používat pro běžné pracovní zátěže. Crystal používá statické typování a LLVM, kompilátor aby dosáhl vysokých rychlostí a vyhnul se běžným problémům, jako jsou nulové odkazy za běhu. Crystal může komunikovat se stávajícím kódem C pro další rychlost a pohodlí a k rozšíření syntaxe základního jazyka může použít makra při kompilaci.

Windows Terminal

Windows Terminal

Pokud některá část systému Microsoft Windows nutně potřebuje aktualizaci, je to pomalý, nepružný a zastaralý hostitel konzoly, součást, která vykresluje aplikace příkazového řádku v textovém okně. Enter Windows Terminal , terminálová aplikace s otevřeným zdrojovým kódem navržená tak, aby uživatelům Windows poskytla práci s příkazovým řádkem podobnou té, kterou si uživatelé Mac a Linux dlouho užívali. Vykreslování s akcelerací GPU poskytuje řádové zvýšení výkonu oproti staršímu hostiteli konzoly a možnosti konfigurace vám umožňují přizpůsobit vzhled a chování terminálu způsoby, které nebyly dosud možné. Windows Terminal dosud nenahradil starého hostitele konzoly ve Windows, ale dejte tomu čas.

OBS Studio

OBS Studio

OBS Studio stojí hlavou a rameny nad dokonce i komerčními sadami pro snímání a nahrávání videa a živého vysílání. Uživatelé mohou vytvářet více definic zdrojů snímání (živá kamera, celá plocha, konkrétní okno), ukládat záběry do souborů na disk nebo je streamovat v reálném čase poskytovateli. Ovládací prvky horkých kláves vám umožňují hladký přechod mezi zobrazeními, takže nemusíte zachytávat více streamů a upravovat je společně. Zahrnuty jsou také efekty obraz v obraze a dokonce živé titulky.

InfoWorld Bossie Awards 2021 – Další oceněné projekty

AN
Zdroj a úvodní obrázek: infoworld; remix pexels


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Nejlepší open source software roku – InfoWorld Bossie Awards 2021“

  1. […] Nejlepší open source software roku – InfoWorld Bossie Awards 2021 […]

  2. […] Nejlepší open source software roku – InfoWorld Bossie Awards 2021 […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..