www - web Česko 30 let

Výročí: Česko se před 30 lety oficiálně připojilo k internetu

Dnešního dne, tedy v neděli 13. února, tu máme 30. výročí ode dne, kdy Česká republika začala psát svojí virtuální stopu. Česko se před 30 lety oficiálně připojilo k internetu. Internetová služba World Wide Web vznikla původně jen jako prostředek ke sdílení vědeckých informací. Ovšem poté, co se v 90. letech 20. století internet rozšířil i mimo akademickou oblast, dokázal web zásadním způsobem změnit to, jak pracují a baví se stamiliony lidí po celé planetě.

První CS počítač připojený k internetu vážil několik tun

Vědci z ČVUT, tedy ještě v Československu, se tehdy spojili se svými rakouskými kolegy. Získání potřebného počítače jim předtím trvalo několik měsíců a rektor univerzity se musel zavázat, že vybavení nebudou používat k vývoji jaderných zbraní.

Tehdejší Československo se tedy nakonec v únoru 1992 stalo 39. připojenou zemí. Ze států bývalého východního bloku jej velmi těsně předběhly pouze Maďarsko a Polsko. První připojení mělo rychlost pouhých 19,2 kilobitů za sekundu a vedlo do sítě uzlu EARN na univerzitě v rakouském Linci. Prvním připojeným zařízením byl velký sálový počítač IBM 4341, který vážil několik tun a zabíral prakticky celou jednu místnost v Oblastním výpočetním centru vysokých škol, které spadalo pod ČVUT v Praze.

Úplné počátky internetu se tehdy týkaly poměrně úzké skupiny odborníků a z pohledu veřejnosti nešlo o nijak oslnivou skutečnost. Původním smyslem internetu, a to nejen toho českého, jak už bylo psáno, byl přenos informací a dat mezi vědeckými pracovišti a vysokými školami. Aby mohla síť tuto funkci plnit, bylo nejprve nutné propojit jednotlivé instituce.

Otec českého internetu

Hlavním iniciátorem prvního připojení byl před 30 lety Jan Gruntorád, „Já jsem internet považoval za velmi dobrý prostředek, který výzkumníkům a vysokoškolským pracovníkům usnadní práci,“ řekl Gruntorád při vzpomínkové akci 13. února 2017.

Internetový misionář

Steve Goldstein by mohl být bez nadsázky nazýván jako internetový misionář. Tento programový ředitel v National Science Foundation (NSF) sehrál v první polovině 90. let klíčovou roli v rozšíření internetu po světě. Mezi lety 1991 až 1996 se podílel na připojení zhruba 25 zemí k síti NSFNET, a to v Evropě, Latinské Americe nebo ve východní Asii. Steven Goldstein, dnes již člen internetové síně slávy, se zúčastnil i aktu prvního oficiálního připojení v Československu.

Vznik databáze stránek www

V roce 1989 Tim Berners-Lee dokončil návrh nového systému hypertextové databáze stránek propojených odkazy, který lze už považovat za faktický počátek jedné z mnoha jeho služeb internetu, i když té nejpopulárnější, tedy současných tří wéček – World Wide Web. Roku 1990 Tim Berners-Lee dokončil společně s Robertem Cailliau funkční verzi HTTP 0.9, jazyk HTML a první prohlížeč, webový server a webové stránky. V roce 1991 svůj projekt zveřejnil a veřejně použil.

Rychlost internetového připojení dnes tisícinásobná

Průměrná rychlost internetového připojení v Česku se za oněch 30 let zvýšila tisícinásobně až na 50 megabitů za sekundu. Vědeckotechnická síť Cesnet pak dosahuje 100 gigabitů za sekundu, zároveň přitom chystá kapacitu až 400 gigabitů za sekundu. Uvedlo to ve tento čtvrtek akademické internetové sdružení Cesnet na konferenci k 30. výročí připojení České republiky k internetu.

V současném Česku připojeno k internetu 83% domácností

V České republice je podle Českého statistického úřadu k internetu připojeno 83 procent domácností, mobilní internet využívá přes šest milionů lidí. Registr národních domén s koncovkou .cz, spravovaný sdružením CZ.NIC, obsahuje přibližně 1,4 milionu položek. V současnosti má přístup k internetu více než polovina lidské populace, tedy něco přes čtyři miliardy osob.

AN
Úvodní obrázek: remix pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..