Prohlížeč Edge pro desktop

Prohlížeč Microsoftu Edge pro desktop posiluje, předběhl Safari i Firefox

Svět prozlížečů je poslední dobou celkem stabilní, k nějakým výrazným posunům nedocházelo, kostky byly vrženy. K určitým menším změnám ale dochází, kupříkladu Edge pro desktop posiluje, předběhl Safari a vzdálil se od Firefoxu. Podíl prohlížeče od Microsoftu, jenž má logicky prominentní pozici v systému Windows, se tedy v segmentu klasických pc posunul na druhou pozici za bezkonkurenční jedničku Chrome.

Můžeme se na vše podívat prostřednictvím statistik StatCounter. Porovnáme stejná období letos a loňského roku. Zatímco minulý rok Edge s podílem 7,96% byl je o píď třetí před Firefoxem (7,78%), a prohlížeči Safari se díval na záda, neboť ten měl podíl 9,85%, současnost už vypadá docela jinak. Oba zmiňované prohlížeče zůstaly tak nějak na svém, Safari má 9,62% a Firefox 7,87, ovšem Edge pro desktop posiluje, neboť dosáhuje nyní podílu 10,07%

Prohlížeče Desktop Duben 2021
Prohlížeče Desktop Duben 2021
Prohlížeče Desktop Duben 2022
Prohlížeče Desktop Duben 2022

Všechna zařízené

V dnešní statistice hovoříme o desktopových prohlížečích, v celkovém souhrnu všech zařízení, tedy mobilů, tabletů a klasických počítačů je situace samozřejmě rapidně jiná. Za neochvějnou jedničkou Chrom se na druhém místě nachází Safari s podílem 19,17% a nasleduje dosti velká propast. Třetí Edge má v celkových číslech pouhých 4,05% a Firefox je na tom ještě o krapet hůře, jeho podíl činí 3,41%. A taková Opera disponuje podílem 2,07%.

Safari druhé díky Applu

Safari těží hlavně z přítomnosti na smartphonech od firmy Apple, kde je celý ekosystém přeci jen uzavřenější a jablečné mobily neposkytují takovou svobodu výběru prohlížeče. Samozřejmě jiný prohlížeč než domovské Safari na jablečné mobilní produkty nainstalovat lze, Apple ale kupříkladu neumožňuje konkurenci, aby do systému přinesla i své vlastní vykreslovací jádro.


Návrat statistik StatCounter na AzaNoviny

V minulosti se na webu AzaNoviny již statistiky od StatCounter pravidelně objevovaly. Později byly přesunuty na náš II. kanál AzaŽurnál. Neboť se nepodařilo dosáhnout u našeho druhého kanálu přijatelné návštěvnosti a navíc se web ocitl v dalších problémech, pak patrně jako náš II. kanál bude definitivně ukončen. Oficiálně o tom ještě nepadlo rozhodnutí, každopádně v současné době je AzaŽurnál mimo provoz. Se statistikami StatCounter se tedy pravidelně budete setkávat opětovně zde na AzaNovinách.


AN
Zdroje a obrázky: statcounter, edge


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Prohlížeč Microsoftu Edge pro desktop posiluje, předběhl Safari i Firefox“

  1. […] Prohlížeč Microsoftu Edge pro desktop posiluje, předběhl Safari i Firefox […]

  2. […] Prohlížeč Microsoftu Edge pro desktop posiluje, předběhl Safari i Firefox […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..