Vkontakte - mobil - klávesnice

Apple odstranil z App Store největší ruskou sociální síť VKontakte

Apple odstranil ze svého App Store po celém světě aplikace pro iOS patřící VK, technologickému konglomerátu stojícímu za ruskou verzí Facebooku s názvem VKontakte.

V prohlášení na svých webových stránkách VK uvedl, že jeho aplikace „jsou blokovány společností Apple“, ale že „bude pokračovat ve vývoji a podpoře aplikací pro iOS“. Mluvčí Applu Adam Dema následně potvrdil, že aplikace VK byly odstraněny a jeho vývojářské účty byly vypnuty.

Krok Applu je reakcí na britské sankce

„Tyto aplikace jsou distribuovány vývojáři, kteří jsou většinově vlastněni nebo většinově kontrolováni jednou nebo více stranami sankcionovanými vládou Spojeného království,“ uvedl Dema v prohlášení. „Aby Apple vyhověl těmto sankcím, ukončil vývojářské účty spojené s těmito aplikacemi a aplikace nelze stáhnout z žádného App Store, bez ohledu na umístění. Uživatelé, kteří si již tyto aplikace stáhli, je mohou nadále používat.“

Vláda Spojeného království uzákonila nové sankce proti ruským oligarchům v reakci na referenda, které Rusko nedávno uspořádalo v některých částech Ukrajiny. Sankce se týkají 23 vedoucích pracovníků Gazprombank, ruské banky s vazbami na VK .

Ruské ministerstvo pro digitální záležitosti sdělilo státem kontrolovanému médiu RT, že vyšetřuje „důvody pro smazání aplikací VK a vývojářských účtů, přičemž zdůrazňuje společenský význam a rozsah využívání služeb poskytovaných ruskou společností“. Aplikace VK jsou stále dostupné v Obchodě Google Play.

VKontakte a Durov

VK je druhá největší ruská internetová společnost po Yandexu, tedy takové ruské verzi Googlu. Firmu pro sociální média vytvořil v roce 2006 Pavel Durov, který byl nakonec ze společnosti vytlačen poté, co „odmítl spolupracovat s úřady“. Nyní provozuje populární aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

Aplikace VK nadále fungují

Odstranění z obchodu Apple App Store aplikací VK (VKontakte) znamená, že uživatelé iPhone již nemají přístup k aplikaci pro pátou nejoblíbenější stránku v Rusku, stejně jako k dalším aplikacím z VK, jako jsou inzeráty Mail.ru, VK Music a Youla. Společnost řekla ruskému zpravodajskému serveru Interfax , že aplikace mohou nadále fungovat, ale mohou nastat problémy s oznámeními a platbami.

Aplikace VK kdysi měly na iPhone velmi prominentní místo. Loni vstoupil v platnost zákon , který vyžadoval, aby technologické společnosti předinstalovaly aplikace vyrobené v Rusku do zařízení prodávaných v zemi. Apple vyhověl tím, že do procesu nastavení iPhonu přidal obrazovku, která uživatelům ukazovala seznam aplikací od ruských společností, které si mohli stáhnout. Na seznamu bylo několik aplikací od VK, včetně sociální sítě, e-mailového klienta a digitálního asistenta.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; theverge; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Apple odstranil z App Store největší ruskou sociální síť VKontakte“

  1. […] Apple odstranil z App Store největší ruskou sociální síť VKontakte […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..