Hlas lidu, hlas boží - Anketa: Musk dal na Twitteru hlasovat o obnovení účtu Trumpa

Hlas lidu, hlas boží – Musk dal na Twitteru hlasovat o obnovení účtu Trumpa

Americký miliardář a nový majitel Twitteru Elon Musk dal na své čerstvě získané sociální síti hlasovat o obnovení účtu Donalda Trumpa. Anketu poté následně doplnil latinským komentářem „Vox populi, Vox Dei“ (Hlas lidu, hlas boží). Přístup na platformu Trumpovi znemožnili její bývalí majitelé po událostech kolem prezidentských voleb 2020, jejichž výsledek Trump neuznal, a které vyvrcholily nepokoji v americkém Kongresu a smrtí pěti lidí.

Anketa je časově omezená – vyprší v neděli v 1:47 SEČ. Dnes kolem 8:00 SEČ hlasovalo již více než šest a půl milionu uživatelů (6 518 669 hlasů). Průběžný stav hlasování – 54,2 % uživatelů se vyjádřilo pro obnovení Trumpova účtu. Musk má na Twitteru 116,8 milionů sledujících.

Ještě před tím, než dal Musk hlasovat o obnovení účtu Trumpa, tak v pátek přístup na platformu znovu umožnil i jiným dříve zablokovaným osobnostem, a to kupříkladu americké komičce Kathy Griffinové nebo kanadskému akademikovi a mediální osobnosti Jordanu Petersonovi.

Trump byl na Twitteru velmi aktivní

Role Twitteru jakožto prostředku přímé komunikace mezi politiky a voliči v posledních letech narůstá po celém světě. Trump od ledna 2017 do konce svého pobytu v Bílém domě na svém účtu sdílel cizí obsah (retweetoval) či napsal vlastní příspěvek (tweetoval) více než 25 000 krát, v průměru 18krát denně. Jeho nejdelší pauza na twitteru byly necelé dva dny v červnu 2017, uvádí web stanice CNN.

Nejaktivnější byl Trump na síti v říjnu 2020, měsíc před prezidentskými volbami, v nichž ho porazil nynější prezident Joe Biden. Trump tehdy v jednom měsíci tweetoval či retweetoval 1415krát.

Twitter by mohl zkolabovat po odchodu zaměstnanců

Někteří bývalí softwaroví inženýři Twitteru tvrdí, že by platforma mohla „zkolabovat již v pondělí“, řekl v reakci na odchod zaměstnanců BBC bývalý viceprezident Twitteru Bruce Daisley. „Velké množství funkcí je podle všeho podmíněno přítomností inženýrů na místě,“ rozvedl. „Pokud tito inženýři odešli, pak to skutečně ohrožuje udržitelnost produktu,“ dodal.

Musk se ve čtvrtek setkal s některými vrcholnými zaměstnanci, aby se jim pokusil odchod rozmluvit, uvedla agentura Reuters, která se odvolává na své zdroje z Twitteru.

Musk v pátek požádal softwarové inženýry, aby přiletěli a dostavili se do 14:00 místního času (23:00 SEČ) do ústředí firmy v San Francisku. Zaměstnancům nařídil, aby mu e-mailem poslali shrnutí toho, čeho jejich softwarový kód „dosáhl“ za posledních šest měsíců, „spolu s až deseti snímky obrazovky s nejvýznamnějšími řádky kódu“. S těmi, kdo pracují zdaleka nebo se nemohou dostavit kvůli rodinným důvodům, bude hovořit prostřednictvím videohovoru.

Mezi odcházejícími je mnoho pracovníků zodpovědných za opravu chyb a prevenci výpadků služeb, což vyvolává otázky ohledně stability celé platformy, uvedl Reuters. Podle jednoho ze zdrojů obeznámeného se situací hrozí Twitteru výpadky. „V mnoha oblastech už není nikdo, kdo by ty opravy dělal,“ uvedl zdroj, který si nepřál být jmenován.

Tři potenciální hrozby: kyberútok, výpadek serverů a bankrot

BBC zmiňuje tři potenciální hrozby: kybernetický útok, výpadek serverů a vyhlášení bankrotu. Pro Twitter minulý týden přestala pracovat šéfka kybernetické bezpečnosti Lea Kissnerová. Vzhledem k tomu, že společnost už nemá žádný tým pro komunikaci, není známo, zda ji někdo nahradil. Třebaže zabezpečení sociální sítě je robustní, neobjede se bez pravidelné údržby.

Další riziko představuje vyřazení serverů z provozu, ať už zlovolné, nebo omylem při rutinní údržbě, která není pod řádným dohledem. Možnost bankrotu autor článku zpochybňuje s tím, že si nový šéf Twitteru svou roli užívá.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; twitter; remix pixabay

Komentáře

Jeden komentář: „Hlas lidu, hlas boží – Musk dal na Twitteru hlasovat o obnovení účtu Trumpa“

  1. […] Hlas lidu, hlas boží – Musk dal na Twitteru hlasovat o obnovení účtu Trumpa […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..