Datové schránky - Identita občana - Bankovní identita

Automatické zakládání datových schránek bylo Sněmovnou zrušeno

Občané zřejmě budou moci získat datovou schránku i nadále výhradně a pouze na svoji žádost. Sněmovna dnes schválila vládní novelu, která ruší automatické zakládání datových schránek občanům, pokud by se po lednu poprvé přihlásili kupříkladu bankovní identitou či elektronickým občanským průkazem ke kterékoliv digitální službě státu. Předlohou se nyní bude zabývat Senát, pokud ji schválí, dostane ji na stůl prezident.

Ministerstvo vnitra označilo plán na automatické zakládání datových schránek obyvatelům od ledna za „příliš ambiciózní“. Vládní poslanci mluvili o záporných dopadech, včetně právních, zejména na lidi s nižšími digitálními dovednostmi. Lidé by sice mohli schránku znepřístupnit, vnímají to ale podle zdůvodnění novely jako příliš zatěžující. Naopak podle opozičního hnutí ANO je zachování nynějšího postupu zakládání schránek krokem zpět v digitalizaci státu.

Prostřednictvím datové schránky lze podat daňové přiznání, zažádat o výpis z rejstříku trestů, získat výpis bodů řidiče nebo například zaslat omluvenku dítěti do školy.

Vedle změn ve zřizování datových schránek dnes Sněmovna schválila ještě návrh rozpočtu Státního fondu kinematografie na příští rok. Podle dříve schváleného programu se v dnešní závěrečný den schůze měla zabývat také některými předlohami ve druhém čtení.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; mojedatovaschranka


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Automatické zakládání datových schránek bylo Sněmovnou zrušeno“

  1. […] Automatické zakládání datových schránek bylo Sněmovnou zrušeno […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..