Portál veřejné správy - GOV CZ

Weby státní správy budou mít jednotnou doménu GOV

Návrh na postupný přechod internetových stránek státních orgánů na jednotnou doménu gov.cz dnešního dne schválila vláda. Po jednání kabinetu to řekl ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). Podle něj by přesun webů pomohl zlepšit bezpečnost a chránil domény proti útokům. Též by zpřehlednil komunikaci občanů se státem.

Pro weby státní správy s koncovkou gov by mělo být součástí přechodu na jednotnou doménu i grafické sjednocení internetových prezentací státní správy. „Když se dnes podíváte na jednotlivé weby ministerstev, je to historickým vývojem každý pes jiná ves, to nedělá státu dobré jméno,“ řekl Batroš.

Ministr zároveň zdůraznil, že přechod nebude okamžitý, ale potrvá několik let. Jednou z prvních organizací fungující v novém formátu by měla být vznikající Digitální a informační agentura (DIA), z už existujících internetových stránek by se měly nejprve přesouvat ty nejnavštěvovanější. Bartoš také uvedl, že i po přechodu na novou doménu zůstanou nějakou dobu funkční dosavadní internetové adresy ministerstev a úřadů.

Bartoš také podotkl, že pro weby státní správy je využívání domény gov s národní koncovkou mezinárodním standardem. „Občan, který bude konzumovat nějakou službu, bude vědět, že se nachází v systému, který patří pod tento stát,“ řekl.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; gov


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..