Sojuz - kosmická loď

Roskosmos vyšle k ISS záchrannou loď Sojuz 24. února

Ruská vesmírná agentura Roskosmos vyšle záchrannou loď Sojuz k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) 24. února. Sojuz MS-23 je náhradním plavidlem za poškozený Sojuz MS-22, který měl z oběžné dráhy na Zemi v březnu dostat dva ruské kosmonauty a jednoho amerického astronauta. Jejich mise se kvůli incidentu prodlouží až do léta nebo podzimu.

Ruští kosmonauti Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin a astronaut NASA Frank Rubio měli při březnovém návratu na Zemi použít loď Sojuz MS-22. Tu však v prosinci zasáhl mikrometeorit a ruští představitelé usoudili, že vyšší teploty v lodi v důsledku úniku chladicí kapaliny by mohly způsobit, že ji nebude bezpečné použít. Rozhodli se proto vypustit novou loď Sojuz MS-23, aby měla posádka k dispozici záchranné plavidlo pro případ nouze. Ta ale pocestuje prázdná, aby se urychlil start, a tak další posádka bude muset počkat do konce léta nebo na podzim, než bude připravena další loď.

Prokopjev, Petelin a Rubio budou muset proto zůstat na stanici o několik měsíců déle, což možná prodluží jejich misi téměř na rok. Americká NASA se účastnila všech diskusí a souhlasila s tímto plánem.

Roskosmos jako původní termín startu pro Sojuz MS-23 uváděl 20. únor. Není jasné, zda má změna termínu na 24. únor jakoukoli souvislost s prvním výročím ruské invaze na Ukrajinu, které připadá na tentýž den.

Nedlouho po incidentu s mikrometeoritem Roskomos v lednu informoval o závadě na své zásobovací lodi Progress MS-21, která byla bez posádky zakotvená u ISS, když náhle ztratila tlak v kabině. Oznámení přišlo 11. února krátce poté, co u ISS hladce zakotvila nová ruská nákladní loď Progress MS-22, jež dopravila posádce téměř tři tuny potravin, vody a paliva spolu s vědeckým vybavením.

Kromě Prokopjeva, Petelina a Rubia je vesmírná stanice nyní také domovem astronautů NASA Nicole Anuapuové Mannové a Joshe Cassady, Rusky Anny Kikinové a Japonce Koičiho Wakaty. Tuto čtveřici loni v říjnu na ISS přepravila loď Crew Dragon společnosti SpaceX.

AN
Zdroje a obrázky: roskosmos; agentury; nasa


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

Jeden komentář: „Roskosmos vyšle k ISS záchrannou loď Sojuz 24. února“

  1. […] Roskosmos vyšle k ISS záchrannou loď Sojuz 24. února […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..