Spam - Nevyžádaná pošta

Nevyžádaná pošta – V loňském roce tvořila až 90 procent všech e-mailů

Nevyžádaná pošta v loňském roce tvořila až 90 procent všech doručovaných e-mailů v České republice. Celkový objem spamu se přitom meziročně zvýšil o 17,3 %. Vyplývá to z informací společností Mailkit a Eset.

V České republice se podle Esetu loni vyskytovaly jak lokálně cílené spamové kampaně, tak i ty globální, které zneužívají zpravidla nejznámější značky produktů či firem. Dlouhodobě roste počet spamových e-mailů zaměřených na kryptoměny, a to jak na peněženky, tak na nejznámější kryptoburzy jako Binance či Coinbase.

Co je nevyžádaná pošta?

Nevyžádaná pošta je synonymní termín pro více lidem známý výraz spam. V případě nevyžádané pošty se jedná o zneužití systému elektronické služby, a to se záměrem – rozeslat poštu neznámým adresátům s nevyžádaným obsahem. V momentě, kdy adresát takové pošty, tento druh e-mailů neočekává, tak se jedná o uživatelem nevyžádanou poštu, která ho navíc obtěžuje.

Zřejmě nejvíce této pošty představuje reklama, kterou spammer neboli osoba rozesílající obtěžující obsah, posílá na základě předem vytipovaného seznamu e-mailových adres, které nesouhlasily s posíláním obsahu tohoto druhu. Dost často spammer dává jako přílohu k „dobru“ obsahu i zákeřného e-mailového červa. Spammer, který pracuje s e-mailovými červy je také specificky označován v kyberprostoru jako cracker.

Do nevyžádané pošty můžeme zařadit také i hoaxy, které vyvolávají informační paniku, mystifikaci či skandální pohoršení v internetové komunitě. Jako nevyžádaný druh elektronické komunikace můžeme též považovat i druhou stranou neschválené verbální projevy, které jsou jedním z hlavních principů kyberšikany.

AN
Zdroje a obrázky: mailkit; eset; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..