AI - Umělá inteligence

Británie do vlastní „suverénní“ umělé inteligence (AI) investuje 100 milionů liber

Cílem Velké Británie je konkurovat modelům umělé inteligence (AI), jako je například ChatGPT. Vláda Spojeného království tak nechce pouze nečinně sedět, zatímco základní modely umělé inteligence jako ChatGPT společnosti OpenAI vzkvétají.

Premiér Rishi Sunak a ministryně pro technologie Michelle Donelan přislíbili počáteční investici 100 milionů liber na vývoj vlastní suverénní alternativy k populárnímu nástroji ChatGPT a založení příslušné pracovní skupiny. Tento tým má vyvinout AI, která v ideálním případě učiní zemi „globálně konkurenceschopnou“, a bude spolupracovat s průmyslem na tom, aby byly tyto systémy bezpečnější a spolehlivější.

Skupina bude přímo podřízena předsedovi vlády a ministru pro technologie a letos v létě bude oznámen její předseda. Financování přichází spolu se zhruba 900 miliony liber v britském rozpočtu věnovaných jak superpočítači, tak specializovaným zdrojům na výzkum AI.

Británie chce mít „suverénní“ technologii umělé inteligence (AI), která podpoří ekonomiku a zároveň se vyhne etickým a technickým nástrahám, které vedly odborníky k tomu, aby požadovali šestiměsíční pauzu v experimentech. Takové modely mohou být někdy nepřesné nebo vykazovat podivné chování, například odmítání odpovídat na otázky nebo dokonce kritizovat uživatele. Donelan považuje důvěryhodnou umělou inteligenci za výhodu v oboru, která může pomoci vytvářet léčebné postupy , pomáhat veřejným službám a bojovat proti změně klimatu.

Velká Británie již má do jisté míry v AI významné zastoupení a není tedy žádným nováčkem. Vývojový tým DeepMind společnosti Google sídlí právě v Londýně a produkuje špičkový výzkum umělé inteligence.

AN
Zdroje a obrázky: engedget; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..