Sociální sítě a retro (Ilustrační obrázek)

Současné sociální sítě a retro chaty v číslech

V dnešních statistikách se zaměříme čistě na Českou republiku, podíváme se na to, jak si vedou nejznámější a nejpoužívanější sociální sítě a jak si (ne)vedou retro chaty a komunitní portály. V prvním případě budeme vycházet ze statistik StatCounter, v tom druhém z našich dřívějších statistických šetření ohledně českých chatů a z čísel Anděla Azazela, která uveřejnil ve své květnové glose.

Sociální sítě, hlavně po nástupu Facebooku v Česku roku 2008, začaly nekompromisně vytlačovat dnes již retro chaty, tedy portály, kde se odehrával většinový virtuální šum. Servery jako Lidé.cz, XChat nebo Líbím se ti na konci první dekády nového milenia jejich uživatelé začaly opouštět a přesouvat se právě na moderní sociální sítě. Po 15 letech rozmachu nejrůznějších sociálních sítí si již dnes ti starší sotva vzpomenou na nějakýc XChat, ti nejmladší už ho povětšinou ani neznají.

Sociální sítě v Česku

Nejprve se podíváme na sociální sítě, retro chaty jakožto zkomírající platforma si necháme na závěr. V České republice dlouhodobě a jednoznačně dominuje Facebook následován Pinterestem, který má ovšem značný odstup. Bronzová příčka patří opět sociální síti provozované společností Meta Instgram. Následují služby Twitter, YouTube a Tumblr.

Sociální sítě celkem - Česko - Statistika StatCounter
Sociální sítě celkem – Česko – Statistika StatCounter

Co se týče jednotlivých zařízení skrze která uživatelé chodí na sociální sítě, pak tady existují některé dosti velké rozdíly. Porovnáme-li desktop se smartphony, pak na obou zařízeních také dominuje Facebook, na desktopu to už ovšem není tak evidentní, na počítačích a noteboocích si velmi zdatně vede Pinterest. Třetí místo náleží sociální síti Elona Muska Twitter. Na mobilech je situace ale docela jiná, zde na druhém místě Instagram následovaný Pinterestem.

Desktop - Česko - Statistika StatCounter
Sociální sítě Desktop- Česko – Statistika StatCounter
Mobilní zařízení - Česko - Statistika StatCounter
Sociální sítě – Mobil – Česko – Statistika StatCounter
Retro chaty

AzaNoviny v minulosti prováděly pravidelné statistické šetření chatovacích portálů mnoho let, vždy dvakrát do roka. Se skomíráním tohoto segmentu od těchto prvidelných statistik však upustily. U retro chatů se podíváme na jejich vývoj v čase, a to od roku 2014 až po květen 2023. V následující tabulce se budou mísit naše data z oficiálních statistik a soukromá data Anděla Azazela ze zmiňovaného článku na Xglosách.

Retro chaty XChat, Chatujme a Líbím se ti - Statistiky
Retro chaty – Statistika AN a A-A

AN
Zdroje a obrázky: statcounter; xglosy; remix pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..