Anděl Azazel AzaNoviny

Anděl Azazel nejen k osmému výročí projektu AzaNoviny

Projekt AzaNoviny Xmagazín A-A každé sudé výročí vypustí do světa Výroční zprávu o stavu celého projektu. Úvodní slovo samozřejmě vždy obstará jejich zakladatel Anděl Azazel. A pravidlem se stalo i to, že k sudým narozeninám poskytne Anděl Azazel pro hlavní web AzaNoviny rozhovor. Ani letos při osmém výročí neporušíme tuto tradici.

AN: Vítej po dvou letech a hned se tě zeptám na tvé úvodní slovo z Výroční zprávy. Tentokrát jsi to pojal rozdělením projektu na dvě etapy, na staré a nové AzaNoviny. Byla to i určitá snaha z tvé strany oddělit ty počáteční tři sezóny, které byly přecijen dosti jiné než současná podoba AzaNovin? Opravdu jsi vážně uvažoval v tom roce 2017 o ukončení projektu?

Anděl Azazel: Zdravím tebe i čtenáře 🙂 Nejen že jsem sám o tom uvažoval, tedy zrušit AzaNoviny, nýbrž mi to bylo i některými lidmi, které jsem respektoval, doporučováno. Ač se to možná nezdá, jsem holt kozoroh „s poker facem“, tak Já jsem vždy vnímal ty zpětné vazby, zvláště když mnohdy byly podobné mým pocitům. Tudíž ten tehdejší stav mnozí lidé pohybující se kolem či bedlivě sledující AzaNoviny evidentně vnímali podobně nebo dokonce stejně jako Já. Staré AzaNoviny se točily hlavně kolem těch klasických chatů, dnes se už dá říci retro chatů, a to hlavně kolem XChatu. Jenže ty retro portály už tehdy značně upadaly, skomíraly a najednou nebylo co řešit, o čem psát. Odeznělo i to převzetí XChatu Gymem a jeho partou, kdy se někteří uživatelé přesouvali jinam a tak různě kolovali. Jednoduše s tím, jak se propadaly do mrtvolnosti ty portály, tak se logicky umrtvovaly i AzaNoviny. Prostě nebylo o čem.

AN: Místo ukončení projektu jsi ale nakonec zvolil jeho přerod a pokračování. Bylo to těžké rozhodování?

Anděl Azazel: Bylo mi jasné, že tak jak fungovaly AzaNoviny už dál pokračovat nemohou, z těch důvodů, o kterých jsem teď hovořil. Plus samozřejmě formát vydávání jednotlivých čísel, který byl prostě zastaralý. Jenže Já jsem člověk, který nerad něco ruší, a to hlavně z důvodu toho, že jsem těm věcem věnoval značný čas a energii. Přeci jen to byly tři roky, kdy se budovaly i další věci kolem, nebylo to jen o samotných AzaNovinách. Nechtělo se mi to celé „zmuchlat a zahodit“. Tudíž jsem přemýšlel jak s tím naložit dál. Také mi bylo jasné, že nemohu lousknout prstem a začít s úplně něčím jiným, přeci jen tu už byla, ač pouze v určitých kruzích, nějaká známá značka a nějací čtenářové. Tehdy jsem to vyřešil tak, že jsem si řekl, založím si osobní blog, což byly Xglosy, které tehdy jely samostatně, dnes jsou již součástí projektu, nu a samotné AzaNoviny povedu jiným směrem a ty retro chaty budou jen jednou tématickou a stále se umenšující tématickou složkou. A že si ty chaty budu dál už řešit jen na Xglosách, než se to totálně vyčerpá. Což se i do dvou let stalo, a další dva roky jsem se i na Xglosách věnoval postupné tématické změně. V průběhu jsem svůj blog začlenil pod křídla projektu.

AN: Někdy mám pocit, že bys byl radši, kdyby žádné staré AzaNoviny neexistovaly. Díváš se i ty sám na staré AzaNoviny tak trochu zkrz prsty?

Anděl Azazel: Zcela upřímně ano i ne. Rozhoně na ty první tři sezóny nejsem nijak hrd a nebudu si za to připínat metál na hruď. Pamatuji, že někteří to označovali jízlivě za omalovánky, a Já už jsem i v minulosti přiznal, že to fakt „omalovánky“ byly. V úvodním slově letošní Výroční zprávy jsem to období označil za hru, za takovou amatérskou gamesku. A teď se dostanu k tomu NE, protože to byla zajímavá gameska, svého času AzaNoviny hýbaly celým XChatem, byly tam absolutní a totální zpětné vazby, když vyšlo nové číslo a člověk na vlastní oči viděl, jak to v mnoha místnostech na XChatu řeší, jak admini banují někoho, kdo mi poskytl informace, ke kterým bych se Já sám nemohl dostat etc. Jak sám nový provozovatel Zálešák přesouval místnosti zpět a jeho manželka uznávala chybu, když jsem onen přesun kritizoval. Bylo to opravdu děsně akční, takže na to rád vzpomínám. Ale samozřejmě to nemělo úroveň a byl to dost bulvár. Věděl jsem co za lidi AzaNoviny čte, dnes nemám tucha, kdo jsou čtenářové AzaNovin i mého blogu Xglosy. Dnes máme pouze k dispozici nějaká anonymní data z Analytics o publiku.

AN: Jak vnímáš současný stav projektu, před dvěma lety jsi hovořil o tom, že je konsolidován a že už půjde hlavně o zkvalitňování. Co se tedy od té doby podařilo a co nikoliv? AzaNoviny třeba zrušily svůj druhý kanál a žádné nové věci nevznikly.

Anděl Azazel: Ano, zkvalitňování je naprosto stěžejní záležitost. Doby, někdy i překotného a ne úplně uváženého vzniku nových věcí, tedy doby i mého osobního megalomanství jsou dávno pryč, o tom už jsem se i v minulosti zmiňoval. Tedy hlavní roli hraje kvalita nikoliv kvantita. Za ty dva roky se portfolio nerozrostlo, naopak došlo k zeštíhlení o tebou zmiňovaný II. kanál. A je tomu tak dobře, protože náš druhý kanál se neustále potýkal s nějakými problémy a v podstatě se dá říci, že byl spíše koulí na noze, aniž by byl nějak vskutku přínosný pro celý projekt. K současnému stavu se dá říci, že vše šlape jak má. Nabobtnává náš hlavní portál AzaNoviny, v průběhu času se zrodilo několik nových rubrik. Důležitým faktorem je i ta skutečnost, že si dnes projekt na sebe hravě vydělá, byly doby, kdy byl v podstatě celý dotován. V současnosti tržby po odečtení nákladů generují nějaký zisk, který je použit pro přiměřený a trvalý rozvoj.

AN: Na závěr se tě zeptám na kulatiny, které jsi zmiňoval ve svém úvodním slově Výroční zprávy. I když, teď si trochu rýpnu, ty už je zmiňuješ od šestéo výročí.

Anděl Azazel: Tenhle vyryp beru, páč máš pravdu. Ano, desáté výročí projektu je pro mne opravdu meta, přiznávám se bez mučení. Bude to pro mne i takové zadostiučinění vzledem k těm všem posměváčkům, kteří se na začátku i v průběhu fungování AzaNovin smáli, že brzy po nich neštěkne ani pes. Myslím, že až ta doba desátých narozenin nastane, že ten pes bude štěkat vydatně. A možná bude i nějaká opice, ač se již drahný čas neopíjím, tak kulatiny by mohly být výjimkou pravidlo potvrzující.

AN: Díky za rozhovor a těším se zase za dva roky při těch kulatinách.

Anděl Azazel: Také děkuji a jdu si koupit nějaký dalekoled, páč ta desítka už je fakt blízko 😀


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..