Klávesnice - technology

NÚKIB upozorňuje na zvýšené riziko ransomwarových útoků

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozorňuje na zvýšené riziko ransomwarových útoků vůči České republice. V posledních týdnech eviduje v českém kyberprostoru zvýšenou aktivitu kyberzločineckých skupin, které při svých útocích tuto techniku využívají. Úřad o tom dnes informoval na svém webu.

Ransomware obecně je vyděračský program, který zablokuje přístup k systému a za odblokování požaduje výkupné. Jedním ze způsobů, jímž útočníci získávají přístup do sítí obětí, je zneužívání zranitelností. O některých z nich NÚKIB v minulosti informoval, seznam zranitelností má na svém webu. Vyjmenoval také sadu zranitelností, jejichž opravu považuje za klíčovou.

„Úspěšný průnik do systémů využívající zmíněné zranitelnosti jako vektor útoku může mít za následek krádež dat ze systémů oběti, jejich zašifrování a následné vydírání jak za účelem dešifrování dat, tak jejich zveřejněním ze strany útočníka. Doporučujeme ověřit, zda zranitelné aplikace nevyužíváte a pokud ano, aktualizovat je na nejnovější verzi,“ popsal NÚKIB.

Doporučuje průběžně aktualizovat operační systémy, programy a aplikace a udržovat je na nejaktuálnější verzi. Doporučuje také věnovat pozornost i dalším často užívaným způsobům útoku, jako je phishing, kompromitace účtů či kompromitace skrze poskytovatele služeb.

Útoku ransomwarem čelilo loni v květnu například Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR, dříve jím byla napadena například počítačová síť olomouckého magistrátu, benešovská nemocnice či počítačový systém soukromého plzeňského Gymnázia Františka Křižíka.

AN
Zdroje a obrázky: nukib; pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..