Zeď Microsoft

Soud v USA odmítl zablokovat převzetí Activision Blizzard Microsoftem

Soud ve Spojených státech odmítl žádost americké Federální obchodní komise (FTC), na zablokování převzetí videoherní firmy Activision Blizzard Microsoftem za 69 miliard dolarů (zhruba 1,5 bilionu Kč). Informovaly o tom zahraniční tiskové agentury. FTC se ale ještě může odvolat, jak upozornil například server CNBC. Transakci navíc už v dubnu zablokoval britský antimonopolní úřad.

Převzetí firmy Activision Microsoftem by bylo největší akvizicí v historii videoherního průmyslu. Microsoft si chce prostřednictvím této transakce zajistit populární videohry jako Call of Duty, Overwatch a Candy Crush.

FTC soud nepřesvědčila, že by v soudním procesu uměla prokázat, že spojení podniků by mohlo výrazně omezit hospodářskou soutěž v odvětví. „Důkazy naopak naznačují lepší přístup spotřebitelů ke hře Call of Duty a dalšímu obsahu firmy Activision,“ uvedla podle agentury AP soudkyně Jacqueline Scottová Corleyová.

Zklamání FTC

Společnost Microsoft vyrábí herní konzole Xbox. FTC argumentovala tím, že akvizice by firmě poskytla exkluzivní přístup ke hrám společnosti Activision, což by mohlo vést k omezení jejich dostupnosti na jiných herních platformách. Rrozhodnutí soudu označila za zklamání „vzhledem k jasné hrozbě, kterou tato fúze představuje pro otevřenou hospodářskou soutěž“.

„V příštích dnech ohlásíme své další kroky v boji za zachování hospodářské soutěže a ochranu spotřebitelů,“ uvedl mluvčí úřadu.

Microsoft rozhodnutí soudu uvítal

Microsoft rozhodnutí soudu naopak vítá. Společnost Activision uvedla, že spojení podniků bude přínosem pro spotřebitele i pro zákazníky. Microsoft se ve snaze rozptýlit obavy FTC už dříve zavázal, že v případě dokončení fúze poskytne licence na hru Call of Duty svým konkurentům, uvedla agentura Reuters.

Britský antimonopolní úřad včera oznámil, že je připraven posoudit návrhy Microsoftu na úpravu transakce, které by rozptýlily jeho obavy z omezování hospodářské soutěže. Obě strany se dohodly, že požádají britský soud, který se má tento měsíc zabývat odvoláním Microsoftu proti zablokování transakce, aby odvolací řízení prozatím pozastavil.

Evropská komise (EK) transakci schválila v květnu. Uvedla, že ústupky nabídnuté Microsoftem vyřešily její obavy ohledně hospodářské soutěže.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Soud v USA odmítl zablokovat převzetí Activision Blizzard Microsoftem“

  1. […] Soud v USA odmítl zablokovat převzetí Activision Blizzard Microsoftem […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..