Elon Musk start-up xAI

Musk spustil start-up xAI, který se bude zabývat umělou inteligencí

Americký podnikatel, šéf automobilky Tesla či kosmické společnosti SpaceX a též majitel sociální sítě Twitter, Elon Musk spustil svůj dlouho očekávaný start-up xAI. Projekt se bude zabývat umělou inteligencí (AI). Musk zároveň představil tým inženýrů xAI, kteří dříve prošli velkými americkými technologickými společnostmi. Muskův start-up si klade za cíl vytvořit alternativu k populárnímu chatbotu ChatGPT.

Majitel Twitteru několikrát prohlásil, že vývoj umělé inteligence by se měl pozastavit a že toto odvětví potřebuje regulaci. „Oznamuji založení xAI, abychom porozuměli realitě,“ napsal vizionářský podnikatel na Twitteru. Na webových stránkách start-upu dále informoval, že zájemci se mohou tento pátek seznámit s týmem společnosti prostřednictvím služby Twitter Spaces a položit jim otázky.

Tým xAI

Start-up povede sám Elon Musk. Tým xAI tvoří Igor Babuschkin, bývalý inženýr společnosti DeepMind, dále Tony Wu a Christian Szegedy, kteří pracovali v Googlu a Greg Yang, jenž působil v Microsoftu.

Webová stránka projektu - Musk a Tým xAI
Webová stránka projektu a Tým xAI

Miliardář v dubnu prohlásil, že spustí službu TruthGPT, neboli umělou inteligenci pro hledání maximální pravdy, která bude konkurovat chatbotu Bard od Googlu a Bingu od Microsoftu a bude se snažit porozumět podstatě univerza.

xAI oddělená od holdingu X

Muskova nová společnost je oddělená od holdingu X, který vznikl tento rok a vlastní společnost Twitter. Podle webových stránek start-upu bude xAI úzce spolupracovat s Twitterem, Teslou a dalšími společnostmi.

Profil start-upu xAI na sociální síti Twitter
Profil start-upu xAI na sociální síti Twitter

Generativní umělá inteligence se dostala do popředí zájmu po spuštění chatbota ChatGPT společností OpenAI loni v listopadu. Služba odstartovala masové užívání AI v každodenních úkonech – od generování textu nebo počítačového kódu po marketing a další oblasti.

AN
Zdroje a obrázky: xai; twitter; remix pixabay


Uveřejněno

v

, ,

od

Komentáře

3 komentáře: „Musk spustil start-up xAI, který se bude zabývat umělou inteligencí“

  1. […] Musk spustil start-up xAI, který se bude zabývat umělou inteligencí […]

  2. […] Musk spustil start-up xAI, který se bude zabývat umělou inteligencí […]

  3. […] Musk spustil start-up xAI, který se bude zabývat umělou inteligencí […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..