Soudcovské kladívko (Ilustrační foto)

Soud smetl ze stolu stížnost ohledně blokace dezinformačních webů

Nejvyšší správní soud (NSS) smetl ze stolu stížnost, která se týkala blokace dezinformačních webů. Zmiňovaný orgán státní moci zamítl kasační stížnost neziskových organizací Institute H21 a Otevřená společnost, jenž kritizovaly loňskou výzvu k zablokování vybraných dezinformačních webů. Stát výzvou reagoval na vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Podle obou organizací šlo o nezákonný zásah. Jejich žalobu ovšem již v lednu tohoto roku zamítl Městský soud v Praze, podle kterého nešlo o autoritativní pokyn soukromým subjektům, nýbrž spíše o doporučení či žádost, která je v praxi nevymahatelná. Souhlasné rozhodnutí NSS je dočasně zpřístupněné na úřední desce.

„Soud si je vědom skutečnosti, že ve veřejném prostoru zaznělo doporučení (instrukce/žádost) soukromým subjektům o určitý druh jednání, jehož následky stěžovatelé tvrdí, že pociťují. Nejde však o vynutitelné jednání ze strany orgánů veřejné moci, ale spíše o nezávaznou politickou proklamaci doporučujícího charakteru,“ stojí v rozsudku.

Nejvyšší správní soud (NSS) smetl ze stolu stížnost ohledně blokace dezinformačních webů
Nejvyšší správní soud (NSS) smetl ze stolu stížnost ohledně blokace dezinformačních webů
Zdroj: nssoud (PDF)

Vláda loni 25. února, den po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, schválila usnesení, které se týkalo hybridního působení proti zájmům Česka. „Vláda vyzývá všechny relevantní subjekty k přijetí potřebných opatření vedoucích k zamezení šíření nepravdivých a zavádějících informací v kybernetickém prostoru, které slouží k manipulování obyvatelstva České republiky směrem k ospravedlnění a schvalování aktuální ruské vojenské agrese vůči Ukrajině,“ stálo v usnesení.

Tentýž den Národní centrum kybernetických operací při Vojenském zpravodajství ministerstva obrany poslalo dopis sdružení CZ.NIC, v němž žádalo znemožnění přístupu k dezinformačním stránkám a přiložilo seznam konkrétních webů. CZ.NIC poté dočasně zablokovalo weby Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz. V květnu pak sdružení většinu webů zase odblokovalo. Opatření přijímali také operátoři a poskytovatelé internetu.

Žaloba Institute H21 a Otevřené společnosti mířila na ministerstvo obrany, jako zúčastněná osoba v řízení vystupoval operátor O2 Czech Republic. Soud se v minulosti zabýval i jinými podněty, zpochybňujícími opatření státu v informačním prostoru po ruské invazi. I tehdy NSS uvedl, že dopis představuje doporučení veřejné moci, které bylo pouze podnětem správcům webů či mobilním operátorům, a ti ho nemuseli nijak respektovat.

„I při respektování ústavním pořádkem zaručeného práva na informace, jakožto odrazu svobody projevu, nelze obecně dovodit veřejné subjektivní právo jednotlivce na přijímání informací z konkrétní internetové stránky,“ uvedl NSS ve starším rozhodnutí. Reagovalo na kasační stížnost muže, který podal neúspěšnou žalobu na ochranu před nezákonným zásahem a dovolával se možnosti čerpat informace ze zablokovaných zdrojů.

AN
Zdroje a obrázky: nssoud; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..