Sociální síť Reddit

Rusko udělilo pokutu sociální síti Reddit i Wikipedii kvůli válce na Ukrajině

Rusko udělilo pokutu sociální síti Reddit za to, že odmítla smazat podle Moskvy falešné informace o ruském válečném tažení na Ukrajině. S odkazem na moskevský soud o tom v úterý informovala agentura TASS.

Je to poprvé, co podobnou pokutu soud udělil Redditu, který se tak připojil k řadě dalších internetových společností včetně provozovatele internetové encyklopedie Wikipedia, streamovací služby Twitch nebo společnosti Google, píše agentura Reuters. Agentura TASS následně uvedla, že moskevský soud opět potrestal právě i provozovatele Wikipedie, dostal pokutu dva miliony rublů (asi 452 000 korun).

Pokuta pro Reddit činí rovněž dva miliony rublů. Rusko loni v souvislosti s invazí na Ukrajinu přijalo zákon, který prakticky zakazuje zveřejnění jiných než oficiálních informací o válce v sousední zemi a o tamním působení ruských ozbrojených sil.

Americká sociální síť Reddit funguje jako diskusní fórum a platforma pro nahrávaní obsahu včetně fotek, videí či textu. Jde o jednu z nejpopulárnějších sociálních sítí ve Spojených státech i ve světě, v dubnu letošního roku stránka zaznamenala na 1,7 miliardy přístupů.

Úvodní strana ruskojazyčné verze Wikipedie
Úvodní strana ruskojazyčné verze Wikipedie

Agentura TASS s odvoláním na svého zpravodaje v soudní síni informovala i o další pokutě pro americkou neziskovou společnost Wikimedia Foundation, která provozuje internetovou encyklopedii Wikipedia. Pokutu opět dostala za to, že odmítla odstranit články s podle Moskvy nepravdivými informacemi o ruské speciální vojenské operaci na Ukrajině. Tak Rusko nazývá invazi, kterou loni v únoru zahájilo na Ukrajině.

Společnost dostala podobnou pokutu již po několikáté, například letos v dubnu, v únoru či loni v listopadu. Encyklopedie se brání, že sporné texty jsou řádně a důvěryhodně ozdrojované a odpovídají standardům.

AN
Zdroje a obrázky: reuters; statista; wikipedia; redditinc


od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..