Kybernetické útoky - cyber attacks

Kybernetické útoky na některé banky, mají výpadky bankovnictví a webů

Dnešního dne probíhají kybernetické útoky na některé české banky, ty se potýkají s výpadky internetového a mobilního bankovnictví či svých webů. Problémy hlásí Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Air Bank i Fio banka. Vyplývá to ze sdělení jejich mluvčích a informací na sociální síti X, dříve twitter. Mluvčí České bankovní asociace (ČBA) Radek Šalša řekl, že banky zaznamenaly kybernetické útoky, podle mluvčího Fio banky Jakuba Heřmánka jde o organizovaný útok ze zahraničí. Nedostupný je také web pražské burzy.

„Můžeme potvrdit, že v tuto chvíli mohou být některé naše on-line služby (internetové a mobilní bankovnictví, webové stránky) nedostupné. O spuštění služeb budeme klienty informovat. Pracujeme na jejich zprovoznění s důrazem na dodržení maximální bezpečnosti,“ sdělila mluvčí Komerční banky Šárka Nevoralová. Výpadek mobilního bankovnictví ČSOB potvrdila mluvčí banky Michaela Průchová.

ČSOB – Síť X

„V tuto chvíli identifikujeme snahy o nějaký DDoS útok, nicméně se nám je daří poměrně efektivně manageovat. Klienti mohou zaznamenat pomalejší načítání webových stránek, ale jinak vše funguje, jak má,“ popsal pro server iROZHLAS.cz Filip Hrubý z České spořitelny. Při DDoS útoku počítače ovládané hackery zahltí napadený server velkým počtem dotazů, a tím ho vyřadí z provozu.

Později pak Česká spořitelna upřesnila, že potíže trvaly jen několik desítek minut, přičemž mobilní aplikace zůstala po celou dobu funkční.

Česká spořitelna – Síť X

Fio banka od dnešního rána eviduje nefunkčnost svého webu, internetového a mobilního bankovnictví a také investiční aplikace e-Broker, uvedl Heřmánek. „Dle našich informací se jedná o důsledky organizovaného kybernetického útoku ze zahraničí, který míří na český bankovní sektor a zasáhl vícero tuzemských bank,“ dodal.

Kybernetické útoky na banky – Air Bank síť X

Air Bank na síti X před 09:30 hlásila výpadek mobilního a internetového bankovnictví. „Na karty výpadek nemá vliv, můžete tedy platit i vybírat, jak jste zvyklí,“ uvedla. Zhruba o hodinu později oznámila odstranění problému. „Naše bankovnictví už opět běží, jak má. Moc se za výpadek omlouváme,“ uvedla.

Kybernetické útoky na banky – Air Bank síť X (Aktualizace)

AN
Zdroje a obrázky: irozhlas; sitX; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Značky:

Komentáře

Jeden komentář: „Kybernetické útoky na některé banky, mají výpadky bankovnictví a webů“

  1. […] Kybernetické útoky na některé banky, mají výpadky bankovnictví a webů […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..